Page:O Makedoniji i Makedoncima - Stojan Protić.pdf/66

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ова страница је лекторисана
62

неколиких писаца, који се тичу језика и етнографије Македоније, па помиње Караџића, Григоровића, Верковића, браћу Миладинове и Хиљфердинга.

Као што читатељи већ знају ми смо не само поменули нашега Вука, него смо још и ова мала разлагања отпочели њим и његовим Додатком. Према том може се лако судити с колико се основа г. Дринов позива на Вука. Али ми тада нешто споменули из Додатка (јер му онамо није било место), а г. Дринов се баш тога дотиче: москопољске књиге. Да је споменемо, дакле, овде.

Вук о њој вели: „написао ју је учитељ и свештеник Данило, Грк, штампана је први пут у Москопољу пре 60 година (Вук је писао 1822 године), а 1802. Године прештампана је у Млецима. У овој грчкој књизи има неколико говора грчки, влашки, бугарски и арнаутски... може бити да је овђе бугарски језик чистији него и у какој дојакошњој књизи, али је грчким словима тако ружно и покварено написано, да се ни овим нико не може ползовати како треба.“ Ето шта Вук каже о Москопољској књизи, па читаоци нека суде сад какав је ово доказ, нарочито кад се сете да Вук у Додатку сам признаје да онда није знао бугарски, што је у осталом са свим природно, јер