Page:O Makedoniji i Makedoncima - Stojan Protić.pdf/62

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ова страница је лекторисана
58

при руци, а, као да, остали нису ни поуздани. У осталом мислимо да је за ово питање, бар привремено, довољно и ово материјала колико смо га ми имали на расположењу, јер и овде вреди она изрека: дан се по јутру познаје.

Ми смо имали пред собом преко сто педесет песама из три различна краја: из Разлога, из Дабра и из Сириничке и Средске области. У њима смо нашли ово:

У 27 песмама, које Вук саопштава у Додатку и које имају мало јаче од 340 стихова, члан долази свега – 25 пута. Још је значајно, да је већина ових случајева где члан долази само код ове две речи: твој, твоја, твоје и као (кату).

У 27 песама из Дабра, које се обично и врло често певају, члан ть, та, то долази 16 пута, члан нъ, на, но два пут, а члан въ, ва, во 15 пута.

У 94 песме, опет из Дабра, које се певају о свадбама, члан долази свега 48 пута, и то: члан ть, та, то 31 пут; члан нъ, на, но 10 пута и члан въ, ва, во, 7 пута. Вредно је забележити овде још да поједине речи долазе и са чланом и без члана ть, та, то: први, втори, трећи, реч ливађе и реч село.

У 8 песама из Средске области, од којих је