Page:O Makedoniji i Makedoncima - Stojan Protić.pdf/61

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ова страница је лекторисана

57

голских облика нашли смо карактеристичан неодређени начин и прилог сад. времена: остали облици одступају од данашњега српскога, али нису ни као у бугарском језику.

Кад узмемо на ум да су облици у опште врло подложни променама, и кад овоме додамо утицај бугарскога књижевнога језика црквом, школом и књигом, не тек од 1870. године но још од 1845. године, коме утицају никаква отпора није могло давати некњижевно македонско наречије – одна нам ова појава код облика нимало неће изгледати чудна и необична, нити она може сведочити за бугаризам македонскога наречија. На против кад добро проценимо поменути утицај бугарски, који се још појачавао и другом страном једном: никад неспречаваним општењем с Македонијом – ми се пре морамо чудити како су се облици српски могли и оволико до сад очувати у македонском говору.

А члан? рећи ће нам можда неко. Зар тај тако карактеристични знак бугарскога језика није доказ за бугаризам македонскога говора?

Да видимо.

Ми смо могли, у овом погледу, да чинимо нека мала испитивања само на два зборника македонских песама: на Вукову, у Додатку, и на Јастребовљеву зборнику. Других нисмо имали