Page:O Makedoniji i Makedoncima - Stojan Protić.pdf/49

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ова страница је лекторисана

45

и према бугарском језику? У чем је слично а у чем различно од једнога и другога језика? И најпосле разлике које се у њему виде да ли су од српскога или од бугарскога језика даље?

Да би на ово питање могли одговорити што ближе истини, треба нам најпре изнети карактерне особине српскога и бугарскога језика, па их онда упоредити с језиком који се говори у Македонији, не смећући с ума да све особине нису једнаке важности и једнакога значаја.

На жалост одмах у почетку морамо признати да нам се није лако наћи у бугарском језику, јер Бугари ни данас немају граматике ни речника, који би ма и на близу стајали по вредности научној граматици једнога Даничића и речнику једнога Вука. Све је то још тако несређено и збуњено, да се у том једва могу разабрати и сами Бугари, и људи који се специјално баве овим питањима. У током положају будући, тражили смо да се помогнемо оним, што је релативно најбоље. И од три бугарске граматике, које смо у рукама имали: Цанкова, Икономова и Вимазала, нашли смо да је, и ако најмања, ипак најбоља последња, те ћемо по њој и обележити главне карактерне црте бугарскога језика.[1] Да бог ме да ћемо се помагати, при том, и Миклошићем.

  1. Bibliothek der Sprachenkunde, Bulgarische sprache von Fr. Vymazal.