Page:O Makedoniji i Makedoncima - Stojan Protić.pdf/45

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ова страница је лекторисана

41

Овим именом становништво овога краја називају прави Бугари између Искре и Црнога Мора с једне стране и Дунава и јужних огранака Балкана с друге стране.

Као што се види име Шоп има данас два са свим противна значења: прави Бугари зову Шоповима оне који нису то, а Македонци опет тим именом називају праве Бугаре из кнежевине и Тракије. Кад се узме на око положај и земљиште на ком данас станују Шопови, па где су и пре становали, даље кад се уочи како оно географски стоји према Македонији и кад се дода да су с те стране, са североистока, долазиле навале Бугара на Македонију – онда се може и лако и са свим природно протумачити откуда да Македонци тим именом називају Бугаре. О даљим разликама тада Македонци нису могли водити рачуна. Међу тим Бугари, који до самих Шопова живе и који су у непрестаном додиру с њима, видели су јаке разлике између себе и њих, па су их увек одвајали од себе, не називајући их никад Блгарима,[1] како они сами себе зову, већ –

  1. Бугарима је врло непријатно кад их ко зове Бугарима. Они у том виде неко подругивање, за то увек воле кад им се каже: Блгарин, како се сами и зову. Ово су ми причали људи, који су дуже времена живели у Бугарској.