Page:O Makedoniji i Makedoncima - Stojan Protić.pdf/126

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Ова страница је лекторисана
122

Методијевих. Кад се узме на ум да су у средњем веку манастири били и средишта просвете, онда је ово свакојако једна важна околност.

На послетку спомена је вредно и то, да је краљ Милутин и у Софији подигао цркву, која се и данас зове Свети Краљ. То је саборна црква нове бугарске престонице. Није без значаја околност да је влада бугарска 1884. године покушавала службено да име цркви предене и назове је св. Петка. Али како је овај покушај наишао код народа на велики отпор, који је цркву стално и даље звао Свети Краљ, то влада бугарска одустане од даљег наваљивања, и тако опет остане како је и било.


VIII
Завршна реч.

Да завршимо ова наша мала разлагања. И ако би се о Македонији и о Македонцима дало још много и много говорити; и ако ми нисмо ни из далека казали и навели све што се у потврду нашега мишљења, а према садашњем стању знања о етнографији, лингвистици и историји Македоније, може казати и навести – ми ћемо, ипак, даљи разговор о том за сад прекинути. Као прва реч биће, надамо се, довољно и оволико колико смо и овога пута