Чујте Срби! Чувајте се себе (А. Рајс)/2.10

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
ЧУЈТЕ СРБИ! ЧУВАЈТЕ СЕ СЕБЕ
Писац: Арчибалд Рајс, преводилац: Дејан Стојићевић


О ИНТЕЛИГЕНЦИЈИ


ПОГРЕШНА СВРСТАВАЊА


Као и сва неморална бића, и интелигенција се диви сили, чак и када се највише злоупотребљава. То ју је навело да се, после рата, скоро одмах помири са најгорим непријатељима своје земље, са Немцима. Само десет година после последњег топовског пуцња, њих примају као повлаћене. То је и разлог што се интелигенција, која се није ни борила за своју земљу, најжешће окомљава Италијане, које сматра слабим — међутим, могла би да се превари. Није јој довољно оно што су борци својим јунаштвом донели земљи. Жели и делове додељене Италији. Не жели их она, међутим, из родољубља, већ из мегаломаније и зависти.

Овим поводом, пријатељи Срба, треба да вам отворено кажем своје мишљење у вези са спортом који вас удаљује од Италије. Одмах ћу вам рећи да га сматрам глупим и штетним по вашу земљу. Пре свега Италија и Краљевина СХС су суседи једни другом. Италија има све оно што вама недостаје, а ваша земља оно што недостаје Италији. Ове две земље се допуњују и, пошто су суседне, размена је веома лака. Међутим, оне су једна другој потребне и из још једног разлога. Вама је заједнички непријатељ, упркос корацима које данас чини, био и остао човек са севера — Немац. Верујте, ништа он није заборавио. Чим поново постане довољно снажан, ујединиће се са Аустријом, и удружени ће настојати да поврате оно што су изгубили. Њихов први реваншистички поход биће према југу, према Трсту и Тиролу. Тада ћете и ви бити угрожени као и Италијани. Они неће сами издржати, баш као ни ви ако сами поднесете тај удар. Са Италијанима ћете га издржати. Не верујте обмањивачима који вам говоре и непрестано понављају како је Италијан слаб војник и да ћете га лако савладати. Када се упореде са јунацима са Кајмакчалана, Италијан из великог рата можда није увек био на висини задатка, али не заборавите да је армија хероја од 1912. до 1918. мртва, а да је младеж, која ће морати да образује нове браниоце ваше слободе, веома заражена лошим примерима. Немојте заборавити ни да је италијанска војска у великом рату била млада и да је предводио корумпирани политички кадар. Великом патриотском снагом она је данас преуређена. Дух је у Италији промењен. Древни Рим је био велики освајач захваљујући узорној војсци. Историја се понавља. Зашто Мусолонијева италијанска армија не би била вредна колико и она стара Цезарова?

У новим подручјима додељеним Италији после заједничке победе има Словенаца и Далматинцама, који су вам браћа по крви. Полазећи од те чињенице, неки ваши земљаци, а највише их је међу пнима који су се борили за Аустро—Угарску, попују како би та подручја требало да припадну вашој земљи. По том принципу, међутим, известан део ваше територије исто тако треба да припадне другима пошто и он обухвата стране елементе. Не, данас више није могућно поставити гранични камен неке земље тако где живи њен последњи изданак. Због услова савременог живота долази до размене становништва, нарочито на границама, што ствара мешавину поданика на обе стране границе. Способност неке земље јесте у томе да користи ро гранично мешано становништво и гради везе са суседном земљом. Зар становништво из области Нице није било и још није најбоља веза између Француске и Италије? Задовољите се оним што су вам стекли славно изгинули на Јадру и Церу, Руднику и Колубари, Кајмакчалану на 1212-ој, на Редуту, Добром пољу, острву Виду и Добруџи. Краљевски је то комад, вредан жртава којих је коштао. Допустите јунацима који су с оне стране границе да постану добри Италијани и да истовремено остану веза између ваше две земље.