Разговор са корисником:Тежава

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Поздрав, Тежава. Добро дошли на Викизворник на српском језику!
Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак са нама бити пријатан.

Викизворник је слободна библиотека на српском језику, коју можете и Ви да уређујете!

Молимо вас да oдвојите који минут и прочитате следеће теме, пре него што почнете са радом.

Crystal Clear app lassist.png Смернице за рад Nuvola apps kteatime.png Писарница
Место где можете питати друге учеснике пројекта Викизворник
Дугме за аутоматски потпис

Молимо вас, потписујте се на странама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или притиском на дугме које се налази изнад прозора за прављење измена — то даје ваше име, тренутно време и датум. Такође, молимо вас да се не потписујете у чланцима.

Све текстове постављајте на српском језику (наравно, изузимају се референце, оригинални називи и сл.)! Мењање писама омогућено је пресловљачем на врху странице. Не мешајте писма у чланцима.
Сви текстови писани ASCII-јем ће бити обрисани 24 сата након њиховог постављања уколико се не преправе по стандардима српског језика.

Верујемо да ћете уживати овде дајући свој допринос и да ћете постати сталан сарадник. Уколико имате неких питања слободно ми се обратите. Још једном, добро дошли на пројекат слободне библиотеке. Срећан рад! Жељко Тодоровић (разговор) 21:54, 4. јун 2012. (CEST) с. р.[одговори]

Дјела[уреди]

Ево извод из правила око тога која се дјела слободно објављују: „Пошто је сервер Викизворника у Сједињеним Америчким Државама, дела на њему морају бити у јавном власништву по законима САД, а пошто је Викизворник српски културни пројекат, морају бити у јавном власништву и по законима Републике Србије. Укратко, у питању су дела чији су аутори умрли пре 70 и више година. У случају текстова који су изворно објављени на страним језицима, обратите пажњу да, чак и ако изворни текст није заштићен ауторским правима, његов превод на српски може бити.

Имовинска права за дело чији се аутор не зна (анонимно дело или дело под псеудонимом) престају по истеку 70 година од дана објављивања дела. Ако аутор открије свој идентитет пре наведеног рока, имовинско право траје као да је идентитет аутора познат од дана објављивања дела.

Што се тиче сајта, судећи по овоме тексту може се користити. А и нема нигдје ознаке да је заштићен сајт ауторским правом, што обично стоји. Али, пошто сам у журби могуће је да сам нешто превидио, па можеш се и њима обратити преко имејла.--Жељко Тодоровић (разговор) 21:19, 19. август 2012. (CEST) с. р.[одговори]

Можеш се обратити и на Википедија:Трг/Ауторска права ако имаш недоумица, пошто овдје слабо ко залази. --Жељко Тодоровић (разговор) 21:22, 19. август 2012. (CEST) с. р.[одговори]

Одговори[уреди]

  1. Ако мислиш на усправне редове, не могу се сјетити да ли постоји неки викизворнички шаблон за то, али можеш користити Шаблон:Почетак извора и Шаблон:Крај извора, он даје такав резултат. А не знам како је то на енглеском пројекту.
  2. Гдје да наведеш два аутора, у којем шаблону?
  3. Ставља се {{Викизворник|назив текста}}
  4. Не знам, то мораш питати оног ко је правио шаблон. Не радим пуно са тим шаблонима.
  5. Није ми најјасније како ти то да преводиш? Не може се наћи ниједан текст на викизворнику, а да нема извора за њега. А изворе не могу стварати директно корисници пројекта.
  6. Ако су краћи текстови (рецимо неке пјесме), онда се обично више превода уноси на једну страницу. Ако је ријеч о већим цјелинама (нпр. некој књизи или обимном књижевном дјелу), онда се свака уноси као засебно дјело са својим страницама и подстраницама.
  7. Ако је Милорад Павић ауторизовао неко своје дјело (било оно и превод „српског на српски“), онда је оно под ауторским правима.

--Жељко Тодоровић (разговор) 18:36, 25. мај 2013. (CEST) с. р.[одговори]

  • За једно дјело се претпоставља да има и једног свог аутора. Шаблон је повезан са ауторским именским простором на Викизворнику, тако да, изузетно, ако је једно дјело писало више људи онда треба направити и такав именски простор да би га шаблон укључио, а ако је ријеч као код твог случаја да је један аутор, а још неко преводилац/прерађивач, то је већ сређено у шаблону.
  • Не можеш ти узети нешто и преводити и тај текст ставити на Викизворник, то није никакав извор. Ти би морао да напишеш књигу или објавиш дјело са својим преводом па да би га неко узео за озбиљно, али да из главе напишеш превод/прераду и ставиш на Викизворник то не може. --Жељко Тодоровић (разговор) 19:06, 25. мај 2013. (CEST) с. р.[одговори]

Да, и сада се сјетих да сам можда погрешно разумио питање број 3. Ако си мислила на унутрашњу хипервезу (а не за шаблон што сам ја схватио), онда се ставља на Википедији s:текст, за разлику од Викизворника гдје се ставља w:текст.--Жељко Тодоровић (разговор) 19:15, 25. мај 2013. (CEST) с. р.[одговори]

Радови у току[уреди]

Требали бисте завршити чланак Мала вила. Од августа 2012. стоји под ознаком „радови у току“. --Жељко Тодоровић (разговор) 22:40, 1. фебруар 2015. (CET) с. р.[одговори]