Разговор са корисником:Жељко Тодоровић

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Поздрав, Жељко Тодоровић. Добро дошли на Викизворник на српском језику!
Хвала на учешћу у пројекту. Надамо се да ћете уживати у сарадњи и да ће вам боравак са нама бити пријатан.

Викизворник је слободна библиотека на српском језику, коју можете и Ви да уређујете!

Молимо вас да oдвојите који минут и прочитате следеће теме, пре него што почнете са радом.

Crystal Clear app lassist.png Смернице за рад Nuvola apps kteatime.png Писарница
Место где можете питати друге учеснике пројекта Викизворник
Дугме за аутоматски потпис

Молимо вас, потписујте се на странама за разговор помоћу четири тилде (~~~~) или притиском на дугме које се налази изнад прозора за прављење измена — то даје ваше име, тренутно време и датум. Такође, молимо вас да се не потписујете у чланцима.

Све текстове постављајте на српском језику (наравно, изузимају се референце, оригинални називи и сл.)! Мењање писама омогућено је пресловљачем на врху странице. Не мешајте писма у чланцима.
Сви текстови писани ASCII-јем ће бити обрисани 24 сата након њиховог постављања уколико се не преправе по стандардима српског језика.

Верујемо да ћете уживати овде дајући свој допринос и да ћете постати сталан сарадник. Уколико имате неких питања слободно ми се обратите. Још једном, добро дошли на пројекат слободне библиотеке. Срећан рад!

Број чланака?[уреди]

Зашто на насловној страни показује да има 2.991 чланак кад има више од тога? Џимен. --93.86.186.90 20:12, 2. октобар 2009. (CEST)

Извини, грешка. Нисам очистао кеш свог браузера. --93.86.186.90 20:14, 2. октобар 2009. (CEST)

Корисничке кутије[уреди]

Поздрав, Жељко, како викизворник има само ~3000 текстова, не треба га претрпавати корисничким кутијама већ треба кренути са прекуцавањем, ОЦРовањем или преношењем са других мрежних места слободних и релевантних текстова на српском језику. Активних корисника на месечном нивоу је тренутно мање од 20 те треба поставити приоритете што се потребног садржаја тиче – а у овом тренутку то нису корисничке кутије, по мом мишљењу. Нарочито не оне попут овај корисник живи на Вождовцу или је верник те и те цркве. Далеко од тога да не волим кутијице (некад сам претрпавао све своје налоге истима), но пројекти попут изворника и књига, који имају релативно мало садржаја у главном именском простору не добијају на значају постојањем кутијица, већ повећањем обима ГИП... Све најбоље у даљем раду овде! --Wlodzimierz 09:02, 7. октобар 2009. (CEST)


Хвала Вам што сте променили Ерлангенски рукопис. Видим да сте избрисали повезнице за дигиталну библиотеку -- да ли је то забрањено? Да ли можете још да промените и вежете песму Кад је Вук Огњени умро шта је наредио на самрти јер је то прави наслов а не "на смрти". Хвала. --Bg2011 23:34, 3. март 2010. (CET)

Нијесам баш из Сарајева[уреди]

Пошто си овде једини ије активац, хоћу да те питам следеће:

Имам једну верзију ове приче која се не подудара са већ постојећом. Да ли убацим наслов "Прва верзија" за већ постојећу а моју да убацим под насловом "Друга верзија"? --FriedrickMILBarbarossa 23:56, 13. мај 2010. (CEST)

Застава[уреди]

Поздрав. Да ли можеш да ми даш неки линк или цитат закона, устава или одредбе (члана) Књажевине и Краљевине Црне Горе где могу да видим каква је застава прописана. --93.87.167.82 20:44, 10. јун 2010. (CEST)

Хвала на одговору, али око грба није фрка тако да ми није потребан цитат за грб. --93.87.167.82 22:32, 10. јун 2010. (CEST)

Слика:Grbkj.jpg и Слика:Amblem Republike Srpske.jpg[уреди]

Да ли би могао да обришеш ове слике? Дупликати су неким са Оставе.

Имао бих још једно питање. Да ли је дозвољено слање слика овде? Видим су неке послате, али су без лиценце. --FriedrickMILBarbarossa 19:43, 10. јул 2010. (CEST)

Службене новине[уреди]

У неким чланцима југословенских тема спомињу се горе наведене новине. У неким твојим чланцима, где не наводиш извор, видео сам да у неком чланку обично стоји да ће тај закон бити објављен у наведеним новинама. Из тога би се могло закљичити, да је тај закон преписан одатле. Но, у једном сам видео да си као извор навео Политику, из чега би се могло закључити да си заправо као извор користио њу.

Стога те питам, ако си као извор, у чланцима без извора, користио Службене новине, да ли си те новине пронашао на простору Интернета или си некако материјално до њих дошао. Ако си до њих дошао путем Интернета, да ли би могао да ми наведеш адресу сајта (урл адресу) уколико на тој адреси постоји слободна архива тј. бесплатна збирка тих новина (као архива Политике на сајту Народне библиотеке Србије).

То ме занима, јер би ми било веома корисно у писању докумената југословенских тема. --FriedrickMILBarbarossa 23:00, 11. јул 2010. (CEST)

Хвала ти на опширном одговору. Надам се да ће ми информација о Српским новинама, као службеном гласилу Србије, помоћи да даље постављам документа везана за српске теме. Желим ти срећан рад. --FriedrickMILBarbarossa 23:25, 11. јул 2010. (CEST)

Опције и геџети[уреди]

У Писарници сам изнео предлог о неким техничким стварима. Замолио бих те да изнесеш твоје мишљење о томе. Хвала. --FriedrickMILBarbarossa 23:25, 11. јул 2010. (CEST)

Ако дође до такве ситуације, онда су корисни програмери. Филип је један од њих. Тако да је можда и корисно што сам му упутио обавештење. --FriedrickMILBarbarossa 23:41, 11. јул 2010. (CEST)

Моме драгоме народу и вишезначје[уреди]

Поздрав, обраћам ти се поводом имена документа Моме драгоме народу!. Предлажем ти да га преименујеш у Кнежевска проламација од 28. августа 1910. јер доста прокламација почиње том синтагмом (нпр. види овај сајт са документима [1]).

Но, при том облику назива може доћи до сукоба назива. На пример, кнез Никола и Милан су истог дана објавили рат Турској, и обавестили народ тј. објавили прокламацију (обзнану) народу. Да не би дошло до такве ситуације, предлажем да у називу прокламација буде обавезнo заграда где ће стајати име државе за коју је донета.

Ако би ја почео да преименујем чланке, онда би дошло до прављења гомиле преусмерења. Стога те питам, да ли би могао да преименујеш прокламације (види истоимену категорију) и ову наредбу у горе предложени облик. --FriedrickMILBarbarossa 10:14, 13. јул 2010. (CEST)

АСКИ[уреди]

Да ли можеш да обришеш следеће АСКИ чланке:

--109.93.204.95 14:11, 13. јул 2010. (CEST)

Кардељева депеша[уреди]

Овај чланак је енциклопедијског карактера. Не садржи чак ни садржину дотичне депеше, већ фото-снимак примерка на словеначком језику. Да ли можеш да га обришеш и/или да га пребациш на Педију. --FriedrickMILBarbarossa 20:22, 13. јул 2010. (CEST)

Оги[уреди]

Да ли си поставио захтев на Мети да му се доделе администраторска овлашћења? Ако не, да ли ћеш ти то урадити или хоћеш да то ја урадим. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 21:38, 5. август 2010. (CEST)

Тешко да ће се ускоро неко сам од себе врнут на Писарницу. Мислим да би се требао одмах обавестити неки бирократа, нпр. Филип. Најбоље би било да се обавести и овде и на Педији. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 22:05, 5. август 2010. (CEST)

Ђорђес је мање активнији корисник на Педији, али је тренутно најактивнији од свих бирократа овде. Управо сам мислио да ти предложим кандидатовање, отприлике због тих разлога. Да ли би био спреман да се сад (или у скорије време) да се кандидатујеш?

ПС. Мислим да би се Оги требао обавестити о својој новој дужности. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 22:12, 5. август 2010. (CEST)

Супер. :) Очеку мој глас одмах. Него, да ли се овде може постати аутоматски патролисан и да ли постоји нека посебна процедура за то. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 22:21, 5. август 2010. (CEST)

Хм, значи не постоји тај систем софтвера као на Педији. Пошто правим доста измена, мислио сам да не правим патролерима посао. Да ли би могао да обришеш преусмерења из категорије „Брзо брисање“? --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 22:29, 5. август 2010. (CEST)

Надам се да ти не сметам тренутном раду на Педији. Да не би стално тражио од тебе, као скоро једином активном администратору, да бришеш странице и слично, шта мислиш о томе да се кандидатујем за администратора? Ово те превасходно питам јер је саветовање са администратором једно од предуслова за кандидатуру на Педији. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 23:01, 5. август 2010. (CEST)

Ти законски акти из доба Краљевине СХС/Југославије, као и из Краљевине Србије и доба почетка Другог светског рата, мало су обрађени, превасходно због утицаја комунистичко-социјалистиче Југославије на више генерација јужнословенских народа, као и због своје старости.
Циљ ми је да убацим што више докумената из тог периода, но првнество убацивања, код мене, има листа тражених докумата, где се налазе документи који имају велики историјски значај и који су веома ретки тј. тешко се налазе. На пример, сада убацујем тзв. две антисемитске уредбе Цветковићеве владе.
Почастован сам твојим мишљењем. Ускоро ћу изнети своју кандидатуру за администратора на Писарници.
Хвала на указаном поверењу. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 01:04, 6. август 2010. (CEST)

Да ли администратори, поред аутоматскопатролисаног статуса и патролерских права, имају и враћачка? --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 14:48, 8. август 2010. (CEST)

Судећи према овоме [2], постоји аутоматско патролисање ван ГИП-а. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 15:14, 8. август 2010. (CEST)

Споразуми и прокламације[уреди]

Намеравам да поставим Антикоминтернски уговор, Минхенски споразум и Немачко-италијански војни савез. Код њих се јављају допунски протоколи. Да ли да протокол пишем заједно са споразумом или да отворим нову страницу?

Такође намеравам да почнем ручни масовни унос ових прокламација и декларација [3]. Да ли постоји неки праг значаја који мора да прелази прокламација? На пример, јављају се неки прогласи поводом постављања споменика, доласка краља или неког из његове фамилије, рођендана краља или његовог сина, програми за посету краља. За такве прокламације нисам сигуран да ли прелазе праг значаја. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 14:48, 8. август 2010. (CEST)

На пример, глупо ми је да уносим распореде за дочек краља приликом његове посете [4], програм сахране краља [5], објава повдом рођења краљевића [6], објаве поводом рођендана краљевића [7] [8] и сл. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 15:14, 8. август 2010. (CEST)

Година у наслову[уреди]

Видим да код закона, устава, уредби и сличнога бивших држава стављаш годину у наслову. Да ли је то негде усвојено или је то твоја пракса? Ако је то твоја пракса, да ли ми препоручујеш да користим тај принцип и да ли то практујеш због могућег сукоба наслова тј. евентуалног вишезначја? --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 15:35, 8. август 2010. (CEST)

Хвала на одговору. Успут, да ли би могао да преименујеш ове две уредбе (1, 2) да не бих правио преусмерења. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 15:50, 8. август 2010. (CEST)

Назив чланка[уреди]

Нисам сигуран како да именујем чланак Одбрамбена конвенција (СХС и Румунија 1923). Ради се о обнови тј. продужењу савеза из 1921. који је био закључен на две године трајања. Свугде у извору (новинама) се спомиње конвенција, док је само на једном месту протокол о обнављању (одбрамбене) конвенције. Протокол ми звучи логичније. Које је твоје мишљење око овога? Ако си за промену у протокол, да ли онда да остане тренутни назив као преусмерење? --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 17:16, 8. август 2010. (CEST)

Шаблон:Престанак важења[уреди]

Намеравам да га убацим у конвенцију из 1921. Да ли да шаблон убацим изнад или испод текста? --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 19:20, 8. август 2010. (CEST)

Ако се убацује у уставима, онда треба пазити на облик државе тј. њеног уређења. На пример, за предјугословенску Србију први устав би био онај из 1835. а задњи из 1903, за комунистичку 1947. и 1990. итд. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 19:52, 8. август 2010. (CEST)
Убаци онда међувики. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 19:52, 8. август 2010. (CEST)

Да би могао наставити убацивање шаблона занима ме следеће:

 • да ли је први устав Краљевине Србије заменио задњи устав Кнежевине Србије
 • да ли први устав ФНРЈ заменио задњи устав Краљевине Југославије
 • да ли први устав СРЈ заменио задњи устав СФРЈ
 • и да ли се први устав Народне Републике Србије (1947) може рачунтати као „наследник“ задњег устава Краљевине Србије (1903), исто и за уставе Србије из 1990. и 2006.

--FriedrickMILBarbarossa (разговор) 20:42, 8. август 2010. (CEST)

Уколико сам схватио, онда би требало овако да иде:

 • Кнежевина Србија → Краљевина Србија → Краљевина СХС → Краљевина Југославија
 • ФНРЈ → СФРЈ

али занима ме да ли важи:

 • Кнежевина Црна Гора → Краљевина Црна Гора → Краљевина СХС → Краљевина Југославија (под условом да је нека од те две Црне Горе имала устав)
 • СРЈ → СЦГ

--FriedrickMILBarbarossa (разговор) 20:55, 8. август 2010. (CEST)

Хвала на одговору. Занима ме само још следеће: да ли се устави данашње Србије и Црне Горе (уколико ЦГ има устав) могу рачунати као наследници устава истоимених држава укинутих 1918?

ПС. Знам да Краљ. ЦГ није имала устав, тако да се питање односи на устав Књаж. ЦГ. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 21:18, 8. август 2010. (CEST)

Ако је ЦГ добила устав 2007 [9], онда су наследници уставне повеље устави СРБ и ЦГ а не само Србије. Онда би шаблон требао да се намести тако да буде места за више наследника. Такође, наследници југословенског устава из 1974. су устави Хрватске (1990), БЈРМ (1991), Словеније (1991), СРЈ (1992) и БиХ (1995) --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 21:48, 8. август 2010. (CEST)

Мислим да си у праву да је Србија наследник и Југославије и СЦГ, тако да једино њен устав може бити прави наследник, и да устави тих република нису наследили устав из 1974. Устави тих јужнословенских република, које сам ти навео, нису из периода СФРЈ (републике су имале и по 2-3 устава из тог доба), већ су из доба „декомунстичког и десоцијалистичког препорода“ и представљају прве уставе данашњих независних република (тако пише на ен.њики).

ПС. Мислим да ниси погледао мој пост од 21.18. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 22:48, 8. август 2010. (CEST)

Хвала што си уклонио ту заблуду с мене. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 23:35, 8. август 2010. (CEST)


Види страницу за разговор чланка. Мислим да на том сајту има велики број српских и југословенских устава. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 20:42, 8. август 2010. (CEST)

Да ти не би правио сукоб измена, да ли можеш да убациш следећи садржај у чланак о уставу из 1931:

{{Престанак важења|Устав Федеративне Народне Републике Југославије (1946)}}

--FriedrickMILBarbarossa (разговор) 23:35, 8. август 2010. (CEST)


Мислим да је овај закон постао неважећи јер га је заменио статут. --Новак (разговор) 20:37, 17. октобар 2010. (CEST)

Викизворник:Списак администратора[уреди]

Мислим да овај списак није ажуриран. Занима ме колико је потребно времена да неки администратор буде неактиван да би могао бити убачен у неактивне. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 19:20, 10. август 2010. (CEST)

Ја бих убацио Бранета. Задњи допринос му је био од 14.11.2008 [10]. И још нешто: зар први админ ком су скинута права није корисник Бан? --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 21:07, 10. август 2010. (CEST)

Јесте, сам се блокирао на бесконачно. Мислим да је скоро Филип, или неко други из Викимедије, негде на Педији казао да је била ситуација око ауторских права једне књиге која је допрла до Викимедије Србије. По њему, јавила се унука аутора која је тврдила да АП припадају њој. И на крају је доказана та тврдња, тако да је књига морала бити обрисана. Не знам шта се тачно дешавало, али изгледала да је то утицала на тог корисника да се повуче са пројекта.

Нема га на списку администратора [11]. Могуће да је он сам или неко други поднео захтев на Мети да му се скину права. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 23:03, 10. август 2010. (CEST)

За детаље би могао да питаш Филипа или неког другог из Викимедије. Не би било лоше да се нађе податак како су му скинута права ради допуне списка. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 23:12, 10. август 2010. (CEST)

Неподобно корисничко име и Филип[уреди]

Можеш ли да блокираш следеће налоге јер немају примерене називе, носе назив по некој држави или области, или истичу народност, или оне који су доприносили да обавестиш о промени корисничког имена.

Имао бих и једно питање у вези Филипа. Ако се гледа шта је све направио на педији, и као кросвики (на више педија блокиран као неко ко шири великосрпску пропаганду, поседовалац више налога и сл), да ли мислиш да треба и овде налози да му буду блокирани.

ПС. Да ли мислиш да моје корисничко име треба да буде промењено? Подсећа на једног немачког цара. --FriedrickMILBarbarossa (разговор) 21:41, 11. август 2010. (CEST)

Још један:

--Новак (разговор) 01:33, 17. август 2010. (CEST)

Шаблон[уреди]

Натпис секције "Ова страна" иде у два реда. Види кад се избаци "и" из "Графикон", да ли ће бити у једном реду. --109.93.16.33 (разговор) 01:28, 13. август 2010. (CEST)

Aj sad. Barbarossa 01:33, 13. август 2010. (CEST)

Шаблон готов. Закључај га на админ ниво. Barbarossa --109.93.16.33 (разговор) 01:52, 13. август 2010. (CEST)

Сврати на ИРЦ да те питам нешто у вези са гласањем. --109.93.16.33 (разговор) 01:53, 13. август 2010. (CEST)

Гласачка политика[уреди]

Да ли мислиш да нам је тако нешто потребно? Питам јер су се до сад гласања заснивала на усменим и неусвојеним правилима која је изнео стјујард. Ако се не варам, за сад овде не постоји уопште нека политика. За стварање политике могла би да се направи ова страница док би се предлози у вези политике именовали као Викизворник:Гласање/Предлог/назив предлога (а за нацт г. пол.: Викизворник:Гласање/Предлог/Нацрт гласачке политике). Нацрт би требао да обухвата општа правила, правила за гласање за брисање страница, за кандидатуру за администратора, и бирократе. Као подлогу за нацрт могла би се узети правила која постоје на Педији, али треба се прилагодити потребама Изворника. Може свако да да свој предлог нацрта, али онда треба да постоји засебна страница типа Викизворник:Гласање/Предлог/Нацрт гласачке политике/Жељков предлог. Онда би се на страници за нацрт дискутовало о предлозима, њиховом побољшању, изменама итд. Могао би да се изабере један предлог за нацрт или би се више њих могло спојити у један. Шта мислиш о тој идеји? --Новак (разговор) 14:16, 13. август 2010. (CEST)

Извини што ти одговарам касно, али имао сам зафрканције са шаблонима и категоријама. У прави си у вези са стијујардима. Све ове предлоге за гласања, које си навео, могли бисмо да унесемо у нацт, али треба да постоји одређени најмањи неопходни број гласача. Тај број не мора да се односи на сва гласања, већ може на појединачна (нпр. за администраторе). Пошто је заједница мала, може се обавестити или да се окачи обавештење на Сајтнотис за више потенцијалних корисника. За сад писарница може да послужи за осмишљавање политике пошто пројекат није толико развијен. Чак се може и отворити потстраница типа (Писарница/Политика) као на википедијанском Тргу или викивестијином Форуму, да се не би (у случају великог броја заинтересованих корисника) оптеретила Писарница. Википедија свакако треба послужити као подлога за прављење нацрта. Да ли си заинтересован за осмишљавање политике, или предлажеш да се то одложи за касније. --Новак (разговор) 15:03, 14. август 2010. (CEST)

ПС. Смирнов се предложио за слање меила оном сајту. --Новак (разговор) 15:05, 14. август 2010. (CEST)

Направио сам нацрте политике гласања и администрације. Као шаблон сам користио већ постојећу политику са Википедије, те сам је изменио према овдашњим приликама. Позивам те да погледаш те нацрте, и евентуално да преправиш оно што мислиш да треба или да ми предложиш на страници за разговор потребне коректуре. Након тога ту политику ћу да предложим у Писарници да се усвоји. --Новак (разговор) 19:36, 14. октобар 2010. (CEST)

Такође се слажем са оним у вези са МедијаВикијом, те сам избацио тај део из критеријума. --Новак (разговор) 14:35, 15. октобар 2010. (CEST)


Пошто је време за гласање, мислим да је гласању корисно придодати и нека привремена правила да се оно не би одвијало по де факто правилима. Та привремена правила су ту само да досадашњој процедури дају одређену динамику и облик да би она било што успешнија.

Узео сам слободног времена за осмишљавање тих правила, те сам дошао до следећег:

 • Право гласања имају сви пријављени корисници, који су направали налог пре почетка гласања и имају више од 50 измена у ГИП-у.
 • Гласа се за, односно против.
  • Предлагач има право гласа.
 • Количина потребних гласова износи најмање три.
 • Исход гласања одлучује већина гласова за, односно против.
 • Гласање закључује администатор или бирократа.
 • Трајање гласања:
  • Гласање траје седам дана.
  • Ако за то време није добијена потребна количина гласова, гласање се продужава за три дана да би се тај критеријум испунио.
  • Ако чак није за то време испуњен критеријум потребних гласова, онда се гласање продужава за 24 часа где исход гласања одлучује већина гласова за, односно против, без обзира на потребну количину гласова.

Позивам те да проучиш овај предлог привремених правила, евентуално да предложиш промене, и да одобриш овај нацрт као привремена правила за тренутно гласање да би коначно била добијена гласачка и административна политика. --Новак (разговор) 19:35, 7. новембар 2010. (CET)

Шаблони[уреди]

Тражим закључивање следећих на бесконачно јер су осетљиви тј. користиће се на многим местима а неки као најситнији делови највећих целина.

на админ ниво:

на аутоконфирмед:

Хвала.

--Новак (разговор) 17:06, 14. август 2010. (CEST)

Ово на админ ниво. --Новак (разговор) 17:46, 18. август 2010. (CEST)

Шаблон:Сакриј[уреди]

Нема типке „сакриј“. Покушаћу да подесим NavHead да би функционисало. --Новак (разговор) 17:32, 14. август 2010. (CEST)

ПС. Да ли можеш да у уређивачком оквиру енглески текст замениш српским (српски текст имаш на Педији) и да у везама „Википедија“ промениш у „Викизворник“. --Новак (разговор) 17:32, 14. август 2010. (CEST)

Изгледа да је NavHead у једном од ових МедијаВикија (1, 2, 3), тако да не могу да му приступим. Можда би Саша знао како да се исправи. --Новак (разговор) 17:38, 14. август 2010. (CEST)

Вишејезични изворник[уреди]

Која је његова међувики ознака? --Новак (разговор) 14:02, 15. август 2010. (CEST)

Не мислим на Изворник опште, него на овај [12] тзв. стари изворник. Ни на једном језичком издању нисам могао да нађем која је међувики ознака. „s“ сигурно није. --Новак (разговор) 14:11, 15. август 2010. (CEST)

Тренутни догађаји[уреди]

Да ли можеш ово да преименујеш у Викизворник:Актуелности, избришеш преусмерење које ће настати при том процесу, и да исправиш везу у оквиру странице тј. у МедијаВикију. --Новак (разговор) 23:37, 15. август 2010. (CEST)

Допунио сам страницу. Можеш да додаш и ти нешто. --Новак (разговор) 00:43, 16. август 2010. (CEST)

Статистике[уреди]

Да ли можеш неке секције изменити да би личиле на википедијанске. --Новак (разговор) 00:55, 16. август 2010. (CEST)

Да ли можеш да уклониш стјујарде? Они не постоје овде, већ на мети и медијавикију. --Новак (разговор) 23:10, 17. август 2010. (CEST)

„Вратите ревизију“[уреди]

Види моје измене [13]. Уместо „Вратите ревизију“ треба „Враћена ревизија“. Да ли би могао то исправити у МедијаВикију. --Новак (разговор) 01:38, 16. август 2010. (CEST)

МедијаВики[уреди]

Можеш ли да преведеш непреведене делове [14]. Друго, када је категорија празна, у загради стоји empty (то се види када је она у некој другој категорији). И то би требало превести. --Новак (разговор) 01:57, 17. август 2010. (CEST)

На ком пројекту радиш глобални превод? Овде? --Новак (разговор) 23:10, 17. август 2010. (CEST)

Брисање[уреди]

Погледај ову категорију. --Новак (разговор) 12:58, 18. август 2010. (CEST)

Писарница[уреди]

Замолио бих те да погледаш пост који сам оставио у Писарницу поводом Смерница, и евентуално да прекоментаришеш и(ли) да изнесеш свој предлог. --Новак (разговор) 15:28, 18. август 2010. (CEST)

Закон о народнијем школама у Краљевини Црној Гори[уреди]

Потребан ми је савет око именовања овог чланка. Изворна верзија закона из 1907. је прерађена према овом закону. Првобитна верзија није знатно измењена, сем што уместо књаза иде краљ, књажевског краљевски итд. Пошто је краљевина проглашена 1910, онда би назив требао да буде овај. Но извор наводи да је то друга верзија закона штампана 1911, па онда назив испада овако. Да ли да у називу чланка убацим годину 1910. или годину 1911? ———Новак (разговор) 19:05, 19. август 2010. (CEST)

Ово друго што си навео за 1910. Ставићу 1911. јер је тад објављена измењена верзија закона. Хвала на одговору. --Новак (разговор) 21:04, 19. август 2010. (CEST)

Речи песама???[уреди]

Да ли је у реду да додајем речи од песама у викизворник. Првенствено мислим на стране песме? Хтела бих после да их повежем са чланцима на википедији. Поз --Zarathushtra1111 (разговор) 14:45, 20. август 2010. (CEST)

А видим сад да текстови морају да буду на српском језику. Ништа онда --Zarathushtra1111 (разговор) 15:49, 20. август 2010. (CEST)

Брисање[уреди]

Да ли можеш да обришеш следеће странице?

--Новак (разговор) 20:56, 20. август 2010. (CEST)

Хвала на честиткама. Но желео бих да чујем и твоје мишљење о томе да ли бришем горе наведе странице. Мој разлог за II и III ставку је да су непопуни спискови и да постоји категорија за такве ствари, а за I да не припада ГИП-у и да је више за неки други именски простор (за сад би могао Викизворник) и да не поседује неки значајнији садржај од непотпуног списка. --Новак (разговор) 22:07, 20. август 2010. (CEST)

Сајт[уреди]

Шта мислиш о прављењу странице Викизворник:Дозволе за објављивање? За почетак не мора да буде сложено као на Педији, већ као обичан списак. --Новак (разговор) 01:31, 22. август 2010. (CEST)

ПС. И о прављењу шаблона који ће служити као извор (по узору на Педију). --Новак (разговор) 01:33, 22. август 2010. (CEST)

Писмо вебмастерима тражи дозволу за (српску) википедију а не за све википројекте ВМРС. Покушаћу да направим такав шаблон и да га убацим где треба. --Новак (разговор) 01:43, 22. август 2010. (CEST)

Ево ти га шаблон: Извор-Svetosavlje.org. --Новак (разговор) 01:58, 22. август 2010. (CEST)

Онда би могли да се сем Светосавља користе и други сајтови, али са навођењем извора. --Новак (разговор) 17:25, 22. август 2010. (CEST)

Можда се нисам добро изразио кад сам написао „сајтови“. Тиме сам мислио на сајтове од којих имамо дозволу за коришћење текста (и слика). --Новак (разговор) 19:42, 22. август 2010. (CEST)

Жутило[уреди]

Да ли ти се у Новим чланцима појављују чланци обележени жутом бојом [15]? --Новак (разговор) 22:34, 22. август 2010. (CEST)

Зачуњен сам тиме што се непатролирано појавило у Новим чланцима а не у СИ. Да ли могу ти чланци да се испатролирају? --Новак (разговор) 22:57, 22. август 2010. (CEST)

Чек‘, мислим да сам пронашао нешто. На дну страница се налази „[Означи ову страницу као патролирану]“. Изгледа да се преко те опције патролирају нови чланци. Да ли могу да испатролирам моје раније доприносе? --Новак (разговор) 23:18, 22. август 2010. (CEST)

Да ли си ти направио (превео) те МедијаВикије? Ако је си, онда си оспособио само део МВ за пратролирање. Она типка омугаћава само патролирање прве измене од настанка странице, под условом да није премештена. Можда би Саша нешто знао више о тим техничким стварима, али мислим да је боље распитати се на Педији. --Новак (разговор) 23:35, 22. август 2010. (CEST)

ПС. Управо сам први пут испратролирао измене као неко ко има патролер овлашћења. --Новак (разговор) 23:35, 22. август 2010. (CEST)

Могуће је наштимати списак непатролираних измена, али за сада само у Новим чланцима. --Новак (разговор) 23:45, 22. август 2010. (CEST)

краљ Милан и Карађорђевићи[уреди]

Циљ ми је да унесем што више прокламација, прогласа, манифеста, војних наређења (у виду прокламација), адреса, неких акта и мени занимљивих (као задњи унети) и важних (као црнгорски) закона. Не уносим све законе из Српских новина јер има *ебано много закона, уредби, прописа и сл. Ја уносим оно чији језик што више приличи данашњем српском, тако да код мене постоји и временска граница за уношење таквих докмената јер тек након 1868. почиње вучизација (прихватање Вукових реформа) у српском језику.

Сад сам унео шаблоне за 5 прокламација које морам завршити, а од њих је зезнута делиградска по дужини. Те недовршене прокламације у наслову имају датум старог а треба датум новог календара, тако да ће бити још премештања. Кад их будем завршио, наставићу унос и других књажевских и краљевских прогласа.

Планирам и уношење одлука Првостепеног и Великог војног суда у вези са суђењем Првим синовима Отаџбине.

Код црногорских докумената постоји зезанција око појмова српски и црногорски због српско-црногорског спора, тако да могу унети ограничен број закона, и то одређених.

То је мој тренутни план за рад. --Новак (разговор) 00:30, 25. август 2010. (CEST)

Правила помесних сабора[уреди]

Зар не мислиш да би читаоцу било лакше прегледати категорију кад би та правила била сврстана по бројевима? --Новак (разговор) 00:44, 28. август 2010. (CEST)

Може, али је потребно извесно време у глави развстати јер то све почињем словом „П“ а помесни сабори нису редом поређани него су измешани. Како хоћеш, то је мој утисак о прегледности чланака у категорији као обичном читаоцу. Могао би и да направиш шаблон за правила помесних сабора ако их већ не развставаш у категорији по бројци. --Новак (разговор) 01:45, 28. август 2010. (CEST)

МедијаВики:Deletereason-dropdown[уреди]

Погледај ову страницу. Допуни, измени и(ли) избаци оно што мислиш да треба. --Новак (разговор) 00:17, 29. август 2010. (CEST)

Википедија[уреди]

Да ли можеш да поставиш следеће МВ на Педију. Није ми забавно више да потписујем непотписане.

--Новак (разговор) 00:21, 29. август 2010. (CEST)

Супер што си поставио. Но у вези са гласањем. Да ли слажеш само са оним у оквиру или са дужим обликом оног подвученог? --Новак (разговор) 09:52, 29. август 2010. (CEST)

Календари и 29. децембар[уреди]

 1. Јулијански и грегоријански: Све датуме у називима чланака пишем по грегоријанском календару, упркос што се јулијански користио у Србији/ЦГ/Југославији до 1919. Да ли тако и на даље да наставим или да за датуме до 1919. користим датум по јулијанском а не грегоријанском календару?
 2. 29. децембар: Пошто сам погрешио датуме у називима чланака за акте из 19. века, морам да исправим доста наслова. Код једног наслова постоји проблем. Ради се о датуму 29. децембар (по јулијанском календару) који се односи на датум ослобођења Ниша од Турака. У литератури се свугде, а и у јавности, као датум по грегоријанском календару спомиње 11. јануар. Тај датум није тачан, јер је у 19. веку разлика јул-грг била 12 а не 13 дана. Према томе испада да је 10. јануар тачни датум. Да ли да користим званични (јавни) или прави грегоријански датум?

--Новак (разговор) 18:23, 3. октобар 2010. (CEST)

Спајање историје измена[уреди]

Можеш ли историју измена страницa „Српске мане“ и Разговор:Чујте Срби! Чувајте се себе (А. Рајс)“ да спојиш са страницом Чујте Срби! Чувајте се себе (А. Рајс)“? --Новак (разговор) 18:05, 14. новембар 2010. (CET)

Пре неку недељу сам видео како су Бокица и Михаило спојили историју неког шаблона са историјом другог шаблона. Знам да су нешто радили преко премештења наслова и брисањем преусмерења. Пошто тада нисам био уобичајно активан, нисам обратио пажњу како су то учинили. Погледао сам упутство на ен.њикију, али нисам схватио како се тај процес ради. Већ сам покушао овде са премештањем, али пошто сам неки корак погрешио није остало записано у историји.
Намера ми је била да два горе наведена наслова избришем, а да при томе њихове историје не буду избрисане већ да буду пребачене у историју задње наведеног чланка.
--Новак (разговор) 21:04, 14. новембар 2010. (CET)
Хвала на препоруци. Поступићу тако. --Новак (разговор) 00:38, 15. новембар 2010. (CET)

Викизворник:Захтеви за администрирање[уреди]

Друже, погледај ову страницу. Пренео сам је са Педије и нешто измењао. Замолио бих те да је накнадно погледаш и да промениш оно шта мислиш да треба. Но нисам решио овај технички проблем, тако да упутство не буде компликовано. --Новак (разговор) 20:17, 17. новембар 2010. (CET)

Навођење извора[уреди]

Навео сам извор. Извињавам се што нисам раније реаговао - нисам навраћао.

"За спискове жртава које си навео у категорији Категорија:Ратни злочини у другом светском рату у Југославији нигје нема извора одакле су преузети што се коси с политиком Викизворника. Треба навести извор/е, иначе би се спискови морали обрисати, будући да им се овако не може приписати тачност. --Жељко Тодоровић (разговор) 21:28, 16. децембар 2010. (CET) с. р."

--Gorran (разговор) 07:03, 20. јануар 2011. (CET)

Политика[уреди]

Скинуо сам ознаку. На страници није било потребе за неким већим изменама већ постојећег садржаја. Пошто је страница више техничког карактера него политичког, вероватно ће се садржај мењати ради постизања веће ефикасности и практичности. --Новак (разговор) 18:02, 13. фебруар 2011. (CET)

Главна страна[уреди]

Молим те погледај овај текст са главне стране и исправи га. Ја немам админ права.

Викизворник је збирка текстова на српском језику којима су ауторска права истекла или нису ни постојала. Пре почетка рада обавезно прочитајте упутство. Уколик или да вежбате можете у песку. о хоћете да пробате

Хвала, --MikyM (разговор) 00:45, 26. јул 2011. (CEST)

Песма о старом моранру[уреди]

Поздрав. Преписао сам превод енглеске поеме Самјуела Тејлора Колриџа, али не знам како правилно да је пребацим у викиизворник (да буду линкови ка засебним певањима. Ако жечиш можеш да је убациш...поставио сам је на овом форуму...[16]--Serbianboy (разговор) 22:49, 1. септембар 2011. (CEST)

Балада[уреди]

Да ли би сте могли да преименујете страницу Балада у Балада (А. Шантић), а онда од новонасталог преусмерења да направите вишезначну (Балада (А. Шантић), Балада (М. Антић), Балада о Стојковићима). Хвала унапред. --93.87.151.195 (разговор) 20:30, 22. новембар 2011. (CET)

Светли гробови[уреди]

Провери, да ли можеш да ми помогнеш јер мислим да нешто није у реду са размаком...? --Алекса Лукић (разговор) 18:36, 29. новембар 2011. (CET) с. р.

Pa, ja sam koristio kod za pesme i novi red, ali ispalo je drugačije nego što sam planirao. Razmaci između stihova ispali su veći nego kad klikneš enter za novi red. Možeš da primetiš da su 1. i 2. stih previše odvojeni, pa onda 3. i 4. i tako.

Evo kako ovo izgleda:

Kome zakon liježi u topuzu,
tragovi mu smrde nečoviještvom.

Želeo bih da tako izgleda i u članku Svetli grobovi. --Алекса Лукић (разговор) 01:40, 4. децембар 2011. (CET) s. r.

Поглавља[уреди]

Ваљда сам схватио, али дај ми неки закон гдје је исправно урађено па да видим. А што су сви називи закона из Србије урађени као да не постоји ниједан други закон на српском језику који се тако зове? Овде мислим првенствено на законе РС и БиХ.--Wikiwind (разговор) 18:15, 17. децембар 2011. (CET)

Наставићу писање за неких 2 сата, а ти до тада исправи то што није добро па да видим.--Wikiwind (разговор) 18:26, 17. децембар 2011. (CET)
Гледаћу да се бар мало активирам. Предност овог пројекта је што нема расправа о садржају као на Википедији. Мислим, не може неко рећи да неки документ или текст треба мијењати јер није неутралан. Поздрав!--Wikiwind (разговор) 00:30, 18. децембар 2011. (CET)

Исправио сам. Постоји ли начин, и да ли се уопште практикује да сваки став почиње увученим редом?--Wikiwind (разговор) 14:41, 18. децембар 2011. (CET)

Овај закон је престао да важи. Треба га премјестити на нови назив, како бих могао да поставим актуелни закон. Проблем је што за овај садашњи није наведен ни извор, мислим да се ради о закону који је објављен у Службени гласник РС, број 33/06. --В и к и в и н дР 21:39, 18. децембар 2011. (CET)

РЕ: Поздрав[уреди]

Хвала на обавештењу. Свака техничка измена што доприноси ефикасноти и побољшању је добродошла. Узгред, желим ти пуно среће, здравља и све најбоље у новој 2012. години! Поздрав! --Новак (разговор) 04:12, 31. децембар 2011. (CET)

Међувики[уреди]

Да ли би могао да погледаш да ли постоји овај докуменат на руском изворнику, и евенутално да додаш међувики ако постоји. Поздрав. --Новак (разговор) 23:35, 4. јануар 2012. (CET)

Tekst konvencije o kasetnoj municiji[уреди]

--Branislav Kapetanovic 19:03, 19. јануар 2012. (CET)

Ja sam postavio tekst konvencije o kasetnoj munmiciji koji je potpisan u UN. Ja na ovom tekstu nemam vise sta da radim, video sam da je stavljeno radovi u toku. Radim trenutno jednu tabelu za kasetne bombe. To je to. Neznam da li imas neki drugi predlog u vezi ovog teksta ovde, da bi znao sta da radim.

Re:Комон .цсс и .јс[уреди]

Zdravo. Da, svakako. Reč je o tehničkom održavanju i prilagođavanju izgleda koji se pokazao dobrim na drugim jezicima. Konkretno: 1)Opcija zumiranja (primer) i centriranja poezija (mozeš videti u isto primeru kako izgleda tekst centriran). Pozdrav--MikyM (разговор) 23:08, 20. јануар 2012. (CET)

Još ne rade u potpunosti sve. trebam još nešto podesiti.--MikyM (разговор) 02:52, 21. јануар 2012. (CET)

Текстови[уреди]

Хвала што си ме подсетио. Гледаћу да их завршим ових дана. Ако не стигнем, пребаци их у моји кориснички простор. --Новак (разговор) 19:24, 23. јануар 2012. (CET)

Списак[уреди]

Здраво. Хтео сам да те питам да ли овде имамо спискове постојећих закона, класификовани на неки начин (нпр. према датуму)?--MikyM (разговор) 01:52, 28. јануар 2012. (CET)

Уређивање[уреди]

Искрено,ја о овоме немам појма (не знам ни да ли ћу успјети ову поруку да пошаљем?). Моја жена је то избистрила и технички одрадила, ја сам само откуцао. Иначе,ја сам историчар, а она инжењер па ти је онда јасно. У сваком случају свиђају ми се овакви пројекти. Поздрав! --Nebojsa Bazic (разговор) 00:08, 29. јануар 2012. (CET)

АП: Аутор:Слободан Радошевић[уреди]

Хм. Нисам хтео одма да пишем новајлији пре но што се консултујем с тобом. Зар нису дела овог аутора под заштитом АП?--MikyM (разговор) 02:59, 29. јануар 2012. (CET)

Само је „”Монашка цивилизација” под заштитом АП,остало није.--Nebojsa Bazic (разговор) 14:17, 29. јануар 2012. (CET)

Правилник[уреди]

Један анонимус је оставио овај текст у вези са Републиком Српском. [17] Види ако можеш да га доведеш у ред. Поздрав. --Новак (разговор) 20:26, 22. април 2012. (CEST)

Једно питање: да ли у уређивачком прозору кад притиснеш иконицу за убацивање везе добијеш најпре прозорче где можеш да укуцаш циљ и опис везе или ти одмах избаци обичну везу? --Новак (разговор) 20:46, 31. мај 2012. (CEST)

Јубиларни чланак[уреди]

Сигурно ћу. Циљ ми је да заокружим целокупну српску књижевност до другог светског рата. Поздрав Bokini (разговор) 20:16, 9. јун 2012. (CEST)

Хвала Bokini (разговор) 22:03, 9. јун 2012. (CEST)

РС[уреди]

Јеси ли заинтересован за постављање ове декларације [18] или ја то да урадим? --Новак (разговор) 14:00, 18. јун 2012. (CEST)

Ти си овде главни за Српску. :) --Новак (разговор) 16:53, 18. јун 2012. (CEST)

Ауторска права?[уреди]

Поздрав! Имам пар питања око викизворника а пише на писарници пише да питања можемо поставити директно администраторима.

Да ли овај сајт [19] тј. дела са овог сајта ја смем прекопирати на викизворник?

Друго питање да ли су народене бајке, басне, приповетке и остала народна књижевност незаштићене ауторским правом или ауторско право припада издавачу?То питам пошто имам књигу Најлепше српске народене бајке па ме занима да ли смем да је наведем као извор?

Унапед хвала,--Тежава (разговор) 21:05, 18. август 2012. (CEST)

Одговор на ваше питање[уреди]

Поздрав, господине Тодоровић. Схватио сам тек сада да сте пре једног месеца тражио моју помоћ тамо: Разговор са корисником:AleCes Извињавам се због кашњења. Шта желите да урадим за Вас, управо?

Pošto se radi o izvornom doprinosu korisnika brišemo ga po brzom postupku. --Новак (разговор) 15:31, 6. октобар 2013. (CEST)

Hvala[уреди]

Posle Vikipedije, Vikicitata, dodjoh i ovde... Hvala na dobrodošlici.--Mitar Sorajic (разговор) 13:45, 31. октобар 2013. (CET)

одговор на Бирократа[уреди]

Да, не би шкодило да изабаремо нове бирократе након што смо спали на једног. Додуше, нисам на уму имао себе пошто сам овде „најмлађи“ администатор, мислио сам на неког „старијег“ као што си ти или Влада. --Новак (разговор) 23:04, 4. јануар 2014. (CET)

Ја бих ипак да сачекамо са могућом кандидатуром. Овде бирократе немају много посла тако да бих углавном „ленчарио“. Можда у једном тренутку када добијемо више активних корисника или међувики ботова и крену захтеви за права. --Новак (разговор) 15:53, 8. јануар 2014. (CET)
Ево, поднео сам кандидатуру. Сврати на кафицу и гласај. :) --Новак (разговор) 19:56, 18. октобар 2015. (CEST)

Provokacije[уреди]

Jel ti ovo namerno provociraš ili već šta drugo? --Kolega2357 (разговор) 14:39, 25. фебруар 2014. (CET)

Гласање[уреди]

„Здраво. Ти си онај из Горњег Милановца, је ли? Дао си свој глас при избору за администратора, а немаш право гласа. Наиме, мораш имати 100 измјена на овом пројекту прије почетка гласања. --Жељко Тодоровић (разговор) 13:07, 6. фебруар 2015. (CET) с. р.“

Јесте, ја сам тај. Јел то неки проблем? Право да ти кажем, немам појма ко има право да гласа, него ми се појавио банер горе да су избори у току, а на њему нигде не пише то правило. Могли сте да направите да се банер не појављује на екрану људима који немају право гласа.--Ranko (разговор) 15:17, 6. фебруар 2015. (CET)

Него, да се вратим на важније теме: имам неколико старих књига у PDF-у и радо бих то некако пребацио у овај изворник. Има ли неки аутоматски начин за то? Питам јер се ради о важним књигама од по пар стотина страница. Поздрав!--Ranko (разговор) 15:46, 6. фебруар 2015. (CET)

Споразум Цветковић—Мачек (1939)[уреди]

Да ли је Споразум изворно онакав какав се тренутно налази на Википедији, са свим грешкама? Ево неке од њих:

 1. Словенаца; у циљу
 2. интереса, Претседник
 3. коалиције др. Влатко Мачек
 4. Потребно је образовати заједничку владу. ???
 5. по пристану меродавних
 6. Том приликом издвојиће се из горе наведених срезова, који су припојени Бановини Хрватској општине и села, која немају хрватску већину. ???
 7. Новим једницима као и у држави биће обезбеђена равноправност Срба, Хрвата и Словенаца, као и једнако поступање у погледу њиховог учешћа у вршењу јавне службе. ???
 8. просвете и и унутрашње управе
 9. Рударско законодавство и државна рударска предузећа. ???
 10. споразума, одлучује Министраски савет;
 11. реда и мира: за давања
 12. и одузимања држављанства. изградња и одржавање
 13. државних објеката;
 14. послови вера; ???
 15. међународни правни саобраћај, о тим да се ???
 16. ванпарничким стварима ???
 17. отечајно право ???
 18. финансиска самосталност
 19. неспосредним и тајним
 20. претставништвом
 21. премапотписује Бан ???
 22. о набору народних посланика, као и о другим ставрима, у колико је то потребно ???  и др. --Obsuser (разговор) 19:52, 18. мај 2015. (CEST)


Навео сам изнад неке граматичке грешке те нелогичности у тексту, а не знам да ли су све из изворног документа (па могу да остану) или је неке направио онај ко је преписивао текст? --Obsuser (разговор) 20:08, 18. мај 2015. (CEST)

Izvor[уреди]

Napisao sam u opisu izmjene, pošto ne znam gdje se inače stavljaju izvori na Vikizvornku.--Слободни умјетник (разговор) 18:14, 14. јун 2015. (CEST)

На Викицитатима су покренута гласања о давању администраторских овлашћења Сербијани и мени, па бих те замолио да гласаш. Предлажем ти да се и ти кандидатујеш, сигурно имаш мој глас. :) --Новак (разговор) 18:31, 29. август 2015. (CEST)

Штета, још који администратор би добродошао. Хвала што си нас подржао у првом кругу, замолио бих те да исто поступиш и у другом кругу. --Новак (разговор) 16:38, 1. септембар 2015. (CEST)

Јесте да недостају стални уредници, али смислили смо начин како да прескочимо ту препреку. Радом на техничким зврчкама и писању смерница олакшава се уређивање а тиме се привлаче нови (а и стари) уредници. --Новак (разговор) 17:01, 1. септембар 2015. (CEST)

Када си сутра присутан на вики пројектима? Хоћу да попричамо на ИРЦ каналу. Ја сам присутан преподне, први део поподнева и у касно вече. --Новак (разговор) 23:37, 1. септембар 2015. (CEST)

Сербијана[уреди]

Аутоматски патролисаног, али и патролера ако то овдје има. Добро је што си се јавио, да ли мислиш да је нечему оваквом q:Говор Бориса Тадића на 63. заседању Генералне скупштине Уједињених нација мјесто на Цитату? --Сербијана (разговор) 23:39, 1. септембар 2015. (CEST)

Тако сам и мислио, да ли је довољно битан да га пребацим или да га бришем? --Сербијана (разговор) 23:54, 1. септембар 2015. (CEST)

Aдминистрација[уреди]

У правили за кандидовање на мјесто администратора пише да се требам консултовати са неким постојећим администратором, па ме занима имаш ли ти шта против да се кандидујем? --Сербијана (разговор) 16:33, 10. октобар 2015. (CEST)

Тек сад сам видио да морам имати и стотину измјена у викиизворниковом простору, мораће причекати кандидатура.. --Сербијана (разговор) 16:02, 11. октобар 2015. (CEST)
Поставио сам кандидатуру Викизворник:Захтеви за администрирање/Давање/Сербијана. --Сербијана (разговор) 20:42, 11. октобар 2015. (CEST)

Мислио сам да поставим текст Дејтонског споразума са овог сајт, па да ли би то био проблем? --Сербијана (разговор) 14:45, 13. октобар 2015. (CEST)

Постоји ли још неки превод осим овога? --Сербијана (разговор) 17:06, 13. октобар 2015. (CEST)

Медијавики и још нешто[уреди]

Обрисао сам неколико десетина страница из медијавики именског простора, неке си и ти направио, а које више нису потребне. Примјетио сам да на сваком пројекту имаш код за додатне дугмиће, ја сам тај проблем ријешио тако што сам код поставио на метавики, па ако хоћеш могу ти то средити. --Сербијана (разговор) 01:34, 19. октобар 2015. (CEST)

Мислим да сам већ сада прешао број од стотину избрисаних, па реко да те обавјестим ипак си ти овдје админ дуже вријеме. --Сербијана (разговор) 16:39, 19. октобар 2015. (CEST)

Да ли знаш гдје се може наћи текст Меморандума САНУ на српском, сређујем на Википедији чланак о Великој Србији и тамо има одредница ка чланку на Викизворнику о Меморандуму а ми немамо тај чланак. — Сербијана (разговор) 10:49, 24. октобар 2015. (CEST)

Управо зато и тражим, на сајту САНУ има само одговор на критике, а и до тога се тешко долази. — Сербијана (разговор) 16:27, 24. октобар 2015. (CEST)

Хвала[уреди]

Поздрав!--Rethymno (разговор) 19:39, 7. март 2016. (CET)

Вавилон[уреди]

Копирао сам текст са Википедије, сигурно сам и име странице несвјесно. Бришем то одмах. --Ранко Николић (разговор) 20:47, 24. мај 2017. (CEST)

Одлуке[уреди]

Одлуке преписујем из Службеног гласника, а за извор ни сам нисам био сигуран да ли сам тачно написао. Надам се да ти знаш, како иде, па исправи и мени појасни да не гријешим више. Ранко Николић (разговор) 00:34, 29. мај 2017. (CEST)

Бирократска права[уреди]

На који начин се овдје подноси захтијев за бирократска права, колико видим да то није баш дефинисано. —Ранко Николић (разговор) 23:58, 14. јун 2017. (CEST)

Па тренутно једини који с времена на вријеме овдје долазе смо ти и ја, остали гласови су по позиву. Хвала! —Ранко Николић (разговор) 18:33, 15. јун 2017. (CEST)

Страни језик?[уреди]

Шта није на српском језикУ?--Владимир Нимчевић (разговор) 05:53, 8. август 2017. (CEST)

Није ванземаљски, него је теби страна мађарско-немачко ортографија. Језик докумената је напротив ближи стандардном језику, него славеносрпски и сл. варијанте.

Узми на пример ово:

Pogodba Megyu Nemeschi Szent=Marinszki szjedne sztrane, y Varosni isztog miszta sztruge sztrane po Plenipotentiary szobe sztrane podpiszani ucsinyena, y u tvrgyena.

Погодба међу немеши Сент-Марински с једне стране и варошани истог миста с друге стране по пленипотентијари с обе стране подписани учињена и утврђена

Ако Алекса Ивић - отац Павла Ивића - каже да су Буњевци пре Вука писали говорним језиком, онда то не може никако бити ванземаљски језик.--Владимир Нимчевић (разговор) 19:19, 9. август 2017. (CEST)

Прво, није то ванземаљски па да можеш с оградама и презрењем говорити о тим документима. Лако ћемо с објашњењима и адаптацијом текста. Најважније је да су сигнатуре наведене. Овде се налазе нека од објашњења. До краја августа ће све бити укомплетирано и повезано.--Владимир Нимчевић (разговор) 23:49, 9. август 2017. (CEST)

Овај корпус јуначких песама је у директној вези са српским песмама. (Третирају их народним песмама источних извора. Код нас се раде докторати о народним песмама, третирајући оба корпуса певања као један јединствен. Новије антологије које су изашле код нас садрже и ове песме на бугарском. (нпр. Краљевић Марко др.) Мислим да је добро (а први пут на интернету) да се ове песме нађу на једном месту и то баш на нашој страници. О овоме могу да ти подробно пишем, јер 80% песама како на српском тако и на бугарском језику појављују се први пут на интернету. Bokini (разговор) 21:56, 3. септембар 2017. (CEST)

То није то и то се не преводи ни у српским антологијама. Можда примећујеш да је ортографија скоро старословенска (скоро). Bokini (разговор) 22:38, 3. септембар 2017. (CEST)

Гласања[уреди]

Поздрав! Покренуо сам гласања о увођењу нових корисничких овлашћења (Викизворник и Викицитат). Замолио бих те да се изјасниш и гласаш. Хвала! --Новак (разговор) 18:00, 12. октобар 2018. (CEST)

Закон о ауторском праву? Пречишћен текст?[уреди]

Хвала на скретању пажње о изостављеном детаљу. Намерно сам изоставио "119/2012 и 29/2016" из наслова пошто је пренети текст само текст закона, а наведени параграфи нису његов део, него се односе на други закон "Закон о изменама и допунама Закона о ауторском и сродним правима". Последња два "додатка" на страни параграф.рс на који се односе два наведена броја нису саставни део закона како им и име каже "Самостални чланови Закона о изменама и допунама Закона о ауторском и сродним правима" а актуелан закон се завршава реченицом Члана 226 – Овај закон ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у "Службеном гласнику Републике Србије".

Закон како је унет у Викиизворник је одговарајући на твоје питање копи-пејст текст преузет са наведеног извора и понављам, односи се само на закон, а не и на зесебан закон о његовим изменама којим се нисам желео бавити на истом месту са законом, пошто треба да стоје у неком другом одељку Викиизворника (евентуално као додатак, али ту варијанту не подржавам).

Него и ја бих да питам по каквом изворнику си поступио кад си закон донет 2016, потпуно нов у односу на раније законе (*нисам сигуран да ли је ступио на снагу 2011. или 2016. али је битно да је најновији) преименовао у пречишћен текст? Шта значи тај израз "пречишћен текст"? Ја сам свој текст референцирао, исто тако би требало свако ко га мења да референцира ту одлуку. Ово су државни документи. Колико ја нисам упућен у то шта је "пречишћен текст" толико неће бити ни други читаоци Викиизворника. Оваква се измена не ради без остављања објашњења, а поготово не код текста од јавног значаја.

Колико ја схватам ствари, ово је ништа друго него тренутни текст актуелног закона – потврђен и од Уставног суда Србије. Пошто си направио преусмерење без остављања објашњења, најбоље би било да објасниш свој поступак у страници за разговор самог закона (додавањем новог наслова). Људи долазе на ово место да виде изворне текстове па би ваљало да и наслови одговарају изворнику. Када правимо измене у односу на неки оригинал, читаоце ће занимати шта је разлог те измене. Верујем да си имао неки ваљан разлог, али још једном молим да изнесеш тај разлог на страници за разговор, пошто ће и друге занимати зашто си урадио такво преусмерење.–Jozefsu (разговор) 02:09, 25. април 2019. (CEST)

Објашњења су потребна не због нас корисника, него због осталих који приступају. Ваљало би негде објаснити и то зашто је донет поново закон, у релативно кратком року након 2004. Да је нови закон донет зато што се претходно донети односио на други државни ентитет, СЦГ, те је настанком нове државе, почев од 2006. године требало реформисати и законодавство, процес који још траје. Доста сам тражио, а и даље ни у једном извору не налазим израз "прочишћен текст". Можда би требало вратити на "Закон о ауторском и сродним правима, Србија" или "Закон о ауторском и сродним правима (2009)" као у случају текстова Закон о ауторском и сродним правима (2004) и Закон о ауторском и сродним правима (1998) где је наслов самообјашњив.
Успео сам уз помоћ archive.org са овог линка скинути и погледати изворни текст из 2009. који ти је био извор за Закон о ауторском и сродним правима и уверио се да је у тој форми објављен, али треба имати у виду да се сада и сама влада позива на текст са параграф.рс (види под насловом AUTORSKO I SRODNA PRAVA) значи на тај "прочишћени". Требало би због тога ово рашчистити, пошто збуњује. Људи ће с правом да се питају зашто на Викиизворнику стоји два закона са истим именом а различитим текстом (Успореди рецимо Члан 35.)? У страници за разговор сам децидно показао да се не ради о "пречишћавању" него о сасвим новом тексту са доста додатака.
Ако би рецимо твој текст био усклађен са актуелним текстом закона, онда неби било потребе да постоји и мој "прочишћени" текст. Решење би (ваљда) било да се један од њих обрише или архивира. Значи или непотпуни текст дорадити (спајање?) или да садашња верзија текста Закон о ауторском и сродним правима има некакву напомену "драфт" или "изворни текст" да не би стварао забуну. Не спорим да се заиста ради о два званична документа, али један од којих је новији, стога актуелнији. Ово је важно рашчистити, јер се директно дотиче оних који користе изворе. Нпр. испада да смо и ми нелегално копирали текст самог закона, пошто су текстови на параграф.рс заштићени законом.("Svi dokumenti koji se nalaze u Paragraf Lex Demo verziji su pod autorsko pravnom zaštitom i ne smeju se, bez dozvole Paragraf Lex d.o.o, kopirati ili umnožavati, niti koristiti u bilo koje svrhe osim za direktno čitanje.") Ух! Шта сад?–Jozefsu (разговор) 13:14, 25. април 2019. (CEST)
Исправио сам по хитном поступку. (Додао државни извор који се позива на параграф.рс)-Jozefsu (разговор) 13:47, 25. април 2019. (CEST)
Све ми је јасно, али не знам да ли видиш тежину ствари исто као и ја – узмимо да неко одавде буде цитирао пропис који је застарео, и због тога буде имао правне последице. Само то ме брине. Ово нису нечији лични текстови које је ставио на јавно под слободном лиценцом, па да буде чиста опуштанција. А не боли објашњавати. И то боље сад него касније. Чак ни у то нисам сигуран да у Србији важи исти принцип као у САД, да су сви државни документи уједно ван лиценцирања, то јест под слободном лиценцом (до сад се барем нико није јавио са молбом за скидање). Исто сам мишљења да параграф.рс нема право да лиценцира текстове закона, па чак и да сами "пречишћавају". Ја мислим да они само хостују тај садржај, иначе не би влада Србије имала линкове баш на њих. Елем, ни то није најбитније. Чим стигнем парафразираћу кратко твоје објашњење у разговору странице. Надам се да се слажеш. Чист рад, чисте карте, чиста савест :) -Jozefsu (разговор) 16:38, 25. април 2019. (CEST)
Ако Викизворник функционише као електронска библиотека, онда још и разлог више да уз текстове постоје објашњења. Свака библиотека разврстава по жанрима, годинама, ауторима, по важности итд. и има стриктна правила коришћења материјала. То са шаблоном би решило све. Онда само напред!-Jozefsu (разговор) 17:09, 25. април 2019. (CEST)

Важећи акти[уреди]

Хвала ти на указаном пропусту. --Ранко Николић (разговор) 00:21, 20. октобар 2019. (CEST)

Откључавање[уреди]

Zeljko molivas ja sam Nenadova majka molivas otkljucaze Nenadović Wikipediju za 24h kada vas molim zato sto on stvarno boluje od autizma kada vam kažem i mnoga ga povredi kada mu zakljucate stranicu da Nemogu da ga smiri on to neradi namerno o to tako zamislja mislim da znate staje autizam nedaj boze da vas ta muka snadje unapred zahvalna Nenadova majka—Претходни непотписани коментар оставио је корисник Nenad marjanovic (разговорприлози) .

Poništi/vrati...[уреди]

... sve svoje doprinose od 13. maja iz GIP-a osim pet izmjena i poništi/vrati sve svoje doprinose od 13. maja iz dnevnika brisanja. --5.43.73.49 09:36, 16. мај 2021. (CEST) [u]

Revertovao sam tvoje izmjene na Smrt Josipa Broza Tita, Модул:Message box i Ne psuj mi Tita; ovo drugo, iz dnevnika brisanja, popravio sam prilično tako što sam ponovo napravio važne stranice... --5.43.73.49 09:54, 16. мај 2021. (CEST)