Наређење команданта Комског корпуса за немилосрдно уништавање припадника народноослободилачког покрета и њихових породица 4.9.1943.

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

НАРЕЂЕЊЕ КОМАНДАНТА КОМСКОГ КОРПУСА ОД 4. СЕПТЕМБРА 1943. КОМАНДАНТИМА БРИГАДА И БАТАЉОНА ЗА НЕМИЛОСРДНО УНИШТАВАЊЕ ПРИПАДНИКА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЦКОГ ПОКРЕТА И ЊИХОВИХ ПОРОДИЦА

Напомена: Комски корпус је у свом саставу имао 1. и 2. колашинску и 1. и 2. андријевичку бригаду. Командант корпуса је био мајор Величко Бојовић. Врховни командант ЈВуО је био Драгољуб Михаиловић.НАРЕДБА БР. 30

За 4 СЕПТЕМБАР 1943 ГОДИНЕ КОМАНДАНТА ГОРСКОГ ШТАБА БР. 1112

Комунистички крвави злочини достигли су врхунац у долини Лима. Најкрволочнија дела, никад незаборављена по Радовчу, Шавнику, Морачи, Забљаку и Колашиму нажалост и на нашу кривицу уследила су и код нас. Падоше најбољи синови ових крајева, који су сав свој живот посветили добру народа ових сиромашних крајева.

Без размишљања, а по вољи и захтеву поштених Срба и по наређењу нашег врховног команданта, од дана обнародовања ове наредбе, предузимам најсвирепије мере за спас народа.

У вези са овим,—

Н А Р Е Ђ У Ј Е М :

1) Против залуделе, потпуно обезглављене и помахнитале комунистичке банде у шуми, све одређене старешине и сво национално наоружано људство има повести бескомпромисну борбу за њихово потпуно уништење. Изузетка у овоме погледу не може бити.

2) Четник може бити само опробани национални борац у досадањим борбама, сумњиве одмах разоружавати.

3) Све сумњиве разоружане и ненаоружане, као и симпатизере, сви команданти а нарочито командири чета ставиће под најјачу могућу контролу. Покрети оваквих лица, ван њиховог имања не смију никако бити без одобрења командира чете и осталих старешина. Дозволу за одлазак у другу општину овим лицима даваче команданти батаљона, а ван територије бригаде, само командант бригаде.

4) Ко се ухвати да носи храну или друге потребе комунистима, а то се тачно утврди, командант бригаде са чије би територије био такав кривац, одмах ће га стрељати и породицу потпуно уништити. Кућу спалити, а стоку запленити за издржавање горских јединица.

5) Ко се ухвати, а то се од стране команданта бригаде утврди, да је крио комунисте, примио у своју кућу или им слао макаква обавештења, биће најстрожије кажњен.

6) Ко се ухвати и буде доказано, да је неко лице видело комунисте, а није на најбржи начин известило најближу четничку команду, биће такође кажњено, у чему се командантима бригада оставља пуна иницијатива.

7) Ако у неком селу буде убијен макоји четник, командант бригаде дотичне територије одмах ће стрељати десет симпатизера.

8) Комунисте, који би се предали, привести командантима бригада, који ће их разоружати, а потом оставити под надзор. Ако би дотични комуниста одговарао за убиство спровести га потписатом, а за оне који не одговарају, команданти ће добити специјална наређења.

9) У четничким јединицама мора бити апсолутна и безусловна послушност. Противу непослушних употребити најстрожије мере.

10) Ненаоружано—исправно и одано људство употребити у службу организације за разне службе без поговора.

11) Све старешине, председници општина и сеоске старешине имају се дословно држати ове наредбе.

12) Команданти бригада ће наредити, да се ова наредба саопшти свима становницима свих села на територији команданта дотичне бригаде.

13) Ова наредба одмах ступа на снагу.


К О М А Н Д А Н Т ,

ђ-штабни мајор,


Достављено: к-тима бригада, батаљона, и преседницима општина.


М.П.


(Округли печат: »Горски штаб бр. 128«.)

(Округли печат: »Штаб Чајничке бригаде«.)


Извор: Оригинал (писан на машини, ћирилицом) у Архиву ВИИ, Ча, к. 140, рег. бр. 51/1 (ЦГ-В-1366/1).