Књажевска прокламација од 28. августа 1910.

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Моме драгоме народу!

Народно Представништво, као израз Твојих мисли и осјећаја, занесено жељом, да крунише дан педесетогодишњице Мога владања дјелом, које ће наградити Мој добри народ за његове вјековне борбе, за његову храброст, пожртвовање и надчовјечанске напоре, а с погледом на славну прошлост наше Отаџбине, која је дала Српству прву моћну и признату Краљевину, донијело је једнодушно у данашњој својој сједници приједлог, да се обнови наше старо Краљевство и да се на данашњи дан Црна Гора прогласи Краљевином, а Ја да примим достојанство Краља.

Пошто сам прихватио тај приједлог Народног Представништва и својим га потписом узаконио, проглашујем, у име Господа Бога, нашу Отаџбину Краљевином, а Себе по милости Божјој, Насљедним Краљем Црне Горе.

Објављујући ово Мојему драгоме народу, призивам милост Божју на нашу земљу и молим Свевишњега, да благослови наше дјело, како би оно било на срећу, славу и величину Црне Горе!

Дано у Нашој Пријестоници Цетињу, на Велики Госпођин-дан 1910. године.

НИКОЛА I. с. р.
Mome dragome narodu!.jpg

Извори[уреди]

Види још[уреди]


Јавно власништво
Овај текст је у јавном власништву у Србији, Сједињеним државама и свим осталим земљама са периодом заштите ауторских права од живота аутора плус 70 година јер је његов аутор, Никола I Петровић, умро 1921, пре 101 година.