Инструкција Д. Михаиловића Павлу Ђуришићу од 20.12.1941.

Извор: Викизворник
Иди на навигацију Иди на претрагу
УПОЗОРЕЊЕ!

За овај текст није наведен извор одакле је преузет. Уколико исти не наведете, за недељу дана текст ће бити обрисан.

КОМАНДА ЧЕТНИЧКИХ ОДРЕДА

Југословенске Војске

ГОРСКИ ШТАБ

Стр. Пов. Д. Бр. 370

20. децембра 1941 год.

ПОЛОЖАЈ

ЂЕНЕРАЛШТАБНОМ МАЈОРУ г. ЂОРЂУ ЛАШИЋУ - КОМАНДАНТУ ЧЕТНИЧКИХ ОДРЕДА ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ВОЈСКЕ У ЦРНОЈ ГОРИ и КАПЕТАНУ г. ПАВЛУ ЂУРИШИЋУ КОМАНДАНТУ ЛИМСКИХ ЧЕТНИЧКИХ ОДРЕДА ЈУГОСЛОВЕНСКЕ ВОЈСКЕ

ИНСТРУКЦИЈА:

Наша се држава налази још увек у рату са вековним непријатељима Немцима и Италијанима.

Ван наше отаџбине бори се за слободу нашег народа омиљени нам Краљ који са владом ради на дипломатском пољу и оружаном снагом која се раме уз раме са нашим великим савезницима достојно нашем народу и оружју бори на Средњем Истоку.

Слобода је највеће добро једног часног народа, зато смо и ми сами у отаџбини дужни учинити све, борити надчовечанским напорима следујући светлим примерима из наше славне историје, те да избацимо непријатеља из наше драге нам Отаџбине.

У тој гигантској борби нисмо сами, већ су уз нас велике силе - наше савезнице Америка - Енглеска - Русија - Кина и све остале демократске снаге. Наша је победа извесна.

Наша Војска која је у априлу ове године доживела, издајством многих мрачних елемената, највећу своју катастрофу, није још побеђена јер рат није завршен, према томе нема ни побеђених ни победиоца.

Четнички одреди наше Југословенске Војске продужили су њен живот како би се у неравној али пуној славе борби опрали част нашег народа и светлог оружја.

Циљеви наших одреда јесу:

1) Борба за слободу целокупног нашег народа под скиптром Његовог Величанства Краља Петра II.

2) Створити велику Југославију и у њој велику Србију, етнички чисту у границама Србије — Црне Горе — Босне и Херцеговине — Срема — Баната и Бачке.

3) Борба за укључење у наш државни живот и свих још неослобођених, словеначких територија под Италијанима и Немцима (Трст — Горица — Истра и Корушка) као и Бугарске, северне Албаније са Скадром.

4) Чишћење државне територије од свих народних мањина и не-националних елемената.

5) Створити непосредне заједничке границе између Србије и Црне Горе, као и Србије и Словеначке чишћењем Санџака од Муслиманског живља и Босне од Муслиманског и Хрватског живља.

6) Казнити све Усташе и Муслимане, који су у трагичним данима немилосрдно уништавали наш народ.

7) Казнити све оне који су криви за нашу априлску катастрофу.

8) У крајевима очишћеним од народних мањина и не-националних елемената извршити насељавање Црногорцима (у обзир долазе сиромашне национално исправне и поштене породице).

9) Осигурање једног таквог политичког тела које ће водити државни брод смерницама општих народних тежњи и интереса.

10) Циљеви су огромни зато је борба утолико захвалнија за оне који се боре за њихово остварење.

Учините све што је у Вашој моћи да се и сав национални елеменат у Црној Гори што пре сврста у наше одреде јер догађаји се ређају вртоглавом брзином и не смеју нас затећи неспремним.

Са Комунистима — партизанима не може бити никакове сарадње јер се они боре против династије и за остварење социјалне револуције, што никада не сме бити наш циљ, јер смо ми једино и искључиво само војници и борци за Краља, Отаџбину и слободан народ.

Употреба четничких одреда у Црној Гори: у даном тренутку!

1) Једним делом снага дејствовати из долине Лима правцем: Бијело Поље — Сјеница са задатком очистити Пештер од Муслиманског и Арнаутског живља.

Ове снаге морају тесно сарађивати са одредима Јаворским и Голиским.

2) Делом снага дејствовати правцем преко Чакора ка Метохији са задатком да се на томе правцу очисти територија од Арнаута, као и да се пресретну они који ће бити гоњени из Пештера — Санџака.

Ове снаге морају сарађивати са снагама под један и Копаоничким одредима.

3) Делом снага из области Никшића дејствовати правцем Јужног приморја ка Дубровнику са задатком да се ови ослободе.

Ове снаге морају сарађивати са левом Дангићевом колоном која ће дејствовати преко Мостара и

4) Делом снага дејствовати ка Југу у циљу заузимања Скадра. У сваком случају обезбедити Црну Гору од упада арнаутских елемената из Албаније.

Поступак: са Арнаутима, Муслиманима и Усташама према њиховим заслугама за њихова гнусна недела према нашем живљу тј. исте треба препустити 'Народном суду' — према Хрватима који су под окупацијом Италијана поступити према њиховом држању у даном тренутку.

ОРГАНИЗАЦИЈА:

За целу област Црне Горе постављам за команданта свих четничких одреда Југословенске Војске генералштабног мајора г. Ђорђа Лашића. Састав штаба оставља се слободном нахођењу самом команданту. Важно је да штаб има оперативно, обавештајно, пропагандно и економско оделење.

Назив овог штаба јесте: Команда Четничких Одреда Југословенске Војске — горски штаб бр. 15.

Важно је да штаб буде експедитиван да се не губи у администрацији већ да му буде рад заснован на стварним чињеницама на самом терену.

За команданта Лимских Четничких Одреда у области среза Андријевичког, Беранског, Бијело-Пољског, Пријепољског, Пљеваљског и Колашинског постављам пешадијског капетана I класе г. Павла Ђуришића. Све остале команданте поставиће сам командант за Црну Гору, односно командант Лимског одреда за свој рејон.

У целом свом раду руководити се начелом борбе за народ тј. ослушкивати што народ жели па тако и радити. За команданте и командире постављати људе које жели сам народ. Ослањати се у пуној мери на наше националне политичке борце, чију сарадњу замолити, задобити како би нам борба била што успешнија. У тој борби не сме бити политичких момената нити личне политике за задовољавање својих амбиција. Цела борба има носити карактер чисто национални са врховним циљем слобода народа.

Организацију изводити према приложеним упутима, датим усменим инструкцијаина капетану г. Ђуришићу и обзиром на локалне прилике. Управне и самоуправне власти остају оне које су биле на дан 27. марта 1941. године. Ако је неко лице међу њима компромитовано у раду са непријатељем или корупционашко или као такво од народа жигосано, треба га сменити.

Назив појединим батаљонима и одредима давати према месним географским појмовима, а уколико то није згодно може и по имену команданата. Потчињене команде носе своје називе са бројем 15/ број кога одреди командант.

Што пре извршите формирање јединица, поставите команданте који треба да се старају о чврстом повезивању јединица да се јос сада налазе на терену на коме ће и дејствовати.

Прикупљајте оружје и муницију стварајући слагалишта — базе у којима прикупите и животна средства. Познато је да поједини крајеви Црне Горе располажу са обилним оружјем и муницијом, док други оскудевају, зато је потребно што пре извршити равномерну поделу тога оружја. За ово се обратите за помоћ народном посланику г. Рашовићу.

ВЕЗА:

Са главним штабом одржаваћете везу радио-станицом (према подацима г. Рашовић има армиску радио-станицу). Шифра за рад радиом дата је капетану г. Павлу Ђуришићу. Док се не успостави радио-веза, исту одржати и куририма шифром датом напред именованом.

Познато је да у Црној Гори влада велика оскудица животних намирница, зато припремите Аеродром барем за спуштање падобранима чиме ћете омогућити да се шаље брза и ефикасна помоћ народу у Црној Гори. Тачно место са географским координатама што пре саопштите овоме штабу. Аеродром мора да буде припремљен за ноћни пријем због чега треба на њему да постоји једна Ваздухопловна група која ће исти умети осветлити када се буде појавио долазак авиона.

Неопходно је потребно обезбедити један сигуран канал са морске обале у унутрашњост јер постоји вероватноћа да ће помоћ стизати и морским путем.

Везу са Дангићем у Босни одржавати преко Гацка на Билеће и преко Фоче на Калиновик. Везу са Србијанским одредима одржавати преко Лимског одреда.

Већ је напред напоменуто да је сарадња са исправним националним политичким елементима од неопходне огромне важности, стога учините све да се ти елементи — виђени Црногорски прваци прихвате ове свете борбе за бољу будућност нашег народа, они нека имају улоге које и припадају вођама народа.

Одмах по пријему овога наређења позовите те виђене људе и са њима створите, како у главном, тако и у обласним штабовима политичке одборе са задатком потпомагања наше акције.

Што се ситуације у држави тиче иста је изложена капетану г. Ђуришићу.

У Вашем раду руководите се напред изнетим, датим инструкцијама капетану г. Ђуришићу и обзиром на локалне прилике. Важно је да се нашим акцијама не изазивају узалудне жртве, већ да се придржавамо нашег начела: постићи циљ са што мање жртава.

ДА ЖИВИ ЊЕГОВО ВЕЛИЧАНСТВО КРАЉ ПЕТАР II! ДА ЖИВИ ЦЕО НАШ НАРОД!

КОМАНДАНТ: Ђенералштабни ђенерал Драг. М. Михаиловић