Извештај капетана Матла претпостављенима од 30. октобра 1941. о разговорима са представницима Драже Михаиловића

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Предмет: Четнички одреди југословенске војске под командом пуковника Драже Михаиловића стављају се на располагање за борбу против комуниста у сарадњи са немачким Вермахтом.

На дан 28. 10. у 16 часова појавио се у мом приватном стану на Дедињу мој још од раније лични познаник српски капетан Ненад Митровић заједно са српским генералштабним пуковником Браниславом Пантићем.

Пуковник Пантић је изјавио да је од стране пуковника Драже Михаиловића овлашћен да ступи у везу са председником владе генералом Недићем, као и са надлежним инстанцама у немачком Вермахту, како би се четнички одреди југословенске војске, који се налазе под командом Драже Михаиловића, ставили на располагање у циљу сузбијања комунизма у Србији. Изјава је пуноважна. Пуковник Пантић даје као гаранцију своју официрску реч.

Генерал Недић је у то упућен на основу личних разговора које је с њим водио пуковник Пантић ујутро 28.10; он одобрава тај корак и жели да се што пре приступи његовом спровођењу и активирању. Ја сам изјавио пуковнику Пантићу да немам никаквог пуномоћја да водим овакве разговоре, али да ћу ово обавештење пренети надлежним командама код опуномоћеног генерала.

Пуковник Пантић је по налогу Драже Михаиловића изјавио да Дража Михаиловић јамчи и даје пуне гаранције да ће српски простор источно и западно од Мораве дефинитивно очистити од комунистичких банди. Затим, да се он не поводи никаквим политичким циљем и да признаје чињеницу да је земља побеђена и да Немци поседују права окупатора. Дража Михаиловић очекује да ће од тренутка када он изда одговарајуће заповести својим одредима бити обустављене казнене акције против српског становништва и масовна стрељања на подручјима на којима се налазе његови четнички одреди. Општи циљ је да се успостави стање и мир и ред какви су у окупираној Србији били пре 28. 6. 41.

На моју упадицу да Дража Михаиловић по нашим информацијама прима директиве из Лондона, пуковник Пантић је изјавио да то није тачно.

На моје питање не жели ли можда Дража Михаиловић да добије у времену како би на крају избацио Немце из земље, пуковник Пантић изјавио је да су и Дража Михаиловић, а и он сам, као војници, исувише добро упознати са војном снагом Немачке да би се упуштали у такве дечје илузије. Политички револуционарни акцент и политичку ноту су у народ унели комунистички партизани.

Разговор на дан 29. 10. у 15 часова у мом стану на основу телефонског позива. Присутни: пуковник Пантић и капетан Митровић. Најпре сам скренуо господи пажњу да садржина оног што ћу им рећи по налогу опуномоћеног команданта генерала мора у потпуности остати тајна, а то обавезује и немачке официре који присуствују разговору.

После тога обелоданио сам им одговор опуномоћеног команданта генерала: »Ми желимо да пуковник Дража Михаиловић у циљу даљих разговора дође у Београд и гарантујемо сигурност његовој личности и животу при доласку и одласку без обзира на исход разговора.«

Даље сам изјавио да сам задужен за спровођење овог задатка.

Видело се да би присутни више волели ако би неки опуномоћеник генерала дошао на разговоре на неко неутрално место.

Господа су ипак увидела да опуномоћени командант генерал има право да захтева ову форму и да се ту ништа не да изменити, па су изразили спремност да сами преузму задатак, пре свега с обзиром на то да се спречи даље уништавање српског становништва и економских основа егзистенција српског народа. После тога се разговарало о техничким могућностима спровођења овог плана и обојици господина издате су одговарајуће легитимације како би их надлежни командири јединица немачког Вермахта пропустили на путу до Драже Михаиловића и назад.

Дао сам господи часну реч да лично узимам одговорност за сигурност и живот пуковника Драже Михаиловића од тренутка када га лично преузмем да пратим од Лајковца до Београда и назад. Сем тога, постараћу се за одговарајуће мере и код транспортне командантуре. Очекујем господу у понедељак, 3. 11. до подне између 15—16 часова у Лајковцу.

На дан 30. 10. у 9 часова појавио се код мене капетан Митровић и замолио ме у име пуковника Пантића да се издејствује добијање једне писмене потврде. Гарантовао ми је својом главом да са овом писменом потврдом неће бити никаквих злоупотреба и да ће она по успостављању везе поново бити предата у наше руке. Наглашавао је познате чињенице да Дража Михаиловић има данас далеко највећи углед у целокупном српском народу и да је генерал Недић у разговору од 29. 10. сам изражавао жаљење што својевремено, када је преузео владу, није ступио у додир са Дражом Михаиловићем. Даље је приватно саопштио да је Коста Пећанац потчињен Дражи Михаиловићу и да је он своју акцију прекинуо на сопствену руку. На молбу капетана Митровића обећао сам да ћу се код надлежне команде постарати за једну писмену потврду која ми је у концепту била предата на српском језику.

Јозеф Матл

Извор[уреди]