Васкрсење мртвих

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Епископ Николай (Велимирович).JPG

БЕСЕДА

о васкрсењу мртвих


Али ће рећи ко: како ће устати мртви?
и у каквом ће тијелу доћи? (прва Кор. 15,35)


Апостол Павле унапред зна приговоре, које ће неверни чинити васкрсењу из мртвих, па их унапред и одбија. Како ће устати мртви? питају се и данас неверни, који ни телесним очима не виде чудеса васкрсења у природи а камоли духовним. Безумниче, продужује апостол, ти што сејеш, неће оживљети ако не умре. Док семе у земљи не умре, не израста биљка, то јест нешто сасвим различито од семена. Но неверни гледа очима, и не види, него се и даље пита: како ће васкрснути мртав човек? Како? Онако како је Христос васкрсао. Он се спусти мртав у гроб, а дигао жив. Васкрсење из смрти показује и природа: но јаче од природе показује васкрсли Господ. Да би нам олакшао веровати и надати се - веровати у васкрсење уопште, и надати се нашем сопственом васкрсењу, Он је сам васкрсао из гроба, васкрснувши пре тога Лазара Четвородневног, и сина Наинске удовице и ћерку Јаирову.


Но у каквом ће телу устати мртви? питају се неверни. У онаквом у каквом Бог хоће. У Бога је безброј врста тела. Сва тела пак дели апостол у две групе: у земаљска и у небеска. У небеска тела, дакле, обући ће се они, који су умрли у земаљским телима: нетрулежно замениће трулежно, бесмртно замениће смртно, красно замениће ругобно. Но и у небеском телу човек ће познати себе и друге око себе, као што човек познаје себе и кад је обучен у просјачке рите и кад је обучен у царску порфиру.


Господе пребогати, не предај нас вечној трулежи, но као царске синове обуци нас у одећу бесмртну. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Извор[уреди]

  • Позајмљено из ОХРИДСКОГ ПРОЛОГА Владике Николаја Велимировића