Ћетке и метле

Извор: Викизворник
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Никола Шећероски

ЋЕТКЕ И МЕТЛЕ


А о чему је, опростите, о чему је та документација, тих 100 килограма, неколико пута сте поменули, на шта се односи?

Ево на шта, господине, ево, да, сам..само да вам кажем о томе... како, како то иде... кад нешто се покрене, онда... погледај. Сада, пре две године, ево: ја сам.. записао овде... пре две године су донели решење, Чук.. Чук.. Скупштина Општине Чукарица су донели решење да ја израђујем ћетке и метле. Молим Вас лепо, ћетке и метле!

А Ви сте фасадер и пластичар?

Ја сам пластичар! Ће.. Везе немам са ћетке и метле! Везе! Знаш шта је.. бла..благе везе!

То нека грешка очито.

Ма как'а грешка! То је... па.. откуд знам шта је, ал' нико не кажњава! Нека је и грешка, нико не кажњава! Нека је и грешка, нико не кажњава, човече! Е, и онда:

А шта (чек, чек...) они Вама траже? (Све, са'ћу да Вам кажем.) Добро.

Извини, извини... И ја сам те ћетке и метле покушавао да оборим: од, од, од Града Београда до Савеза комуниста Југославије, имам документацију. Нисам оборио ћетке и метле које ми боду очи! Две године! Е сад сам обновио и, у два... у, у две године, то је била једна година ћетке и метле па друга година ћетке и метле. Е сад су донели решење... да, право решење, које ја израђујем пластика. Е сад сам, сам на основу тога решења, ја сам обновио поступак... н.. зато што, ћетке и метле ја не израђујем! Сад, право решење дошло. Сад сам обновио поступак... и онда су ме одбили. Сад сам поднео, дигао по.. оно, поступак, сад чекам шта ће да буде. Е, тако ме годинама третирали - измисле они ствари које не постоје, човече! И ја не могу да, после да срушим ћетке и метле! Не могу да их срушим!

Колико то траје дуго?

Па-шта-ш-ћетке и метле? ... (Да.) Па... Три године!

Три године... А оне протекле године, шта се догађало?

Па, па... то је само један случај. Па... па... То је само, ја сам навео само један случај, ћетке и метле.

Запамтио само шест и по милијарди, од тог је све кренуло, јел'те.

Од тог је све кренуло све.

И ту сте дошли у сукоб са многим људима (Да) на све стране се жалили, (Да, да) и тако даље. А шта се у међувремену догађало, да ли је то, тај ваш говор...?

Тај говор мој и потресао...

Годинама, дакле, био разлог за невоље?

Годинама био разлог за моје хапшење!

До четака и метли, је ли.

Па, сет... па то је ситна ствар, чек'те, 'ај'те. Хоћу да Вам кажем само да нема правне државе! Не могу да оборим ћетке и метле, човече! Не могу да их оборим... ћетке и метле! (Да...) Е, а ја, ето, то је најбољи пример да у овој земљи оно најосновније... А шта има поред тога Србија... Србије... да каже... пре свега... ћетке и метле не израђује. Једноставно из тих разлога могу да ми... ја, јел' тако? (Да.) Значи ово је клевета. Ово је клевета! И.. о.. Ја то не радим. Све што је неистина, то је клевета. И...

Јел сте открили како је до тог дошло? Ко вам је те четке и метле... (наместио!) наместио, да?

Ево пише у решењу. Пише у решењу. Израђује ћетке и метле, каже. Решење, нудио, ја нисам имао времена... ево, кући... кажем, стотину килограма документације, не могу да донесем ја! Ћетке, ће... израђује ћетке и метле. Боже, Боже, Боже, Боже... Шта да радим, ћетке и метле. (Ахм.) Ето, и те ћетке и метле не могу да их оборим три године, не могу их оборим и оборим! И тако се ствара документација, документација, документација, и никад краја... никада краја, човече... никад краја. Значи да су они сви повезани. И сада... ја... писао овој Народној Армији да буде спремна... јер ово, ово су организоване снаге! Ово су снаге организоване да руше Југославију! И нека води Југословенска Народна Армија добро рачуна! Ја сам и њима дао н.. н.. преко некога дао материјал. Да виде шта ради ова... ови који су руше... организоване снаге да руше Југославију.